Home

Achtergrond 8 reacties

Milieubeweging: subsidieer geen foute biomassa

De Provinciale Milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu willen voorkomen dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ”verkeerde soorten biomassa” gaat subsidiëren.

Ze boden de bewindsvrouw daarom donderdag een lijst aan met ”goede” en ”foute” biomassa.
Van der Hoeven komt binnenkort met een nieuwe regeling om de productie van groene stroom te stimuleren en daarin is ook ruimte voor de inzet van biomassa.
Volgens de milieuridders zijn de verwachtingen van biomassa als klimaatvriendelijke energiebron hooggespannen, maar kleven aan sommige soorten grote bezwaren, zoals ontbossing en hogere voedselprijzen. In sommige gevallen zou bij de productie van biomassa veel kolen en olie worden gebruikt en wordt het paard dus achter de wagen gespannen.
Het rapport ”Heldergroene Biomassa” is uitgesproken positief over het inzetten van resthout en papierslib bij het opwekken van warmte en elektriciteit, maar is daarentegen kritisch over mestvergisting en mestverbranding, omdat intensieve veehouderij ”inherent onduurzaam” is en omdat er veel methaan bij vrijkomt. Ook de inzet van maïs wordt afgewezen, omdat die leidt tot verdringing van voedselproduktie. Aan de inzet van andere soorten biomassa kunnen voorwaarden worden verbonden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Die harlekeinen van De Provinciale Milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu willen iets doen tegen hoge voedselprijzen.Laat ze dan ophouden met hun kruistocht tegen gewasbeschermingsmiddelen welke het juist mogelijk maken duurzaam en met lage kosten ziekten en plagen te bestrijden

 • no-profile-image

  aidan

  het wordt inderdaad tijd dat milieufederaties en dergelijke freaks eens op eigen benen komen te staan.
  Ik wordt ook niet gesubsidieerd als ik wat roep.

 • no-profile-image

  sloeber

  Het is erg nobel van de natuurbeweging dat ze bezorgd zijn om de voedselprijzen, alleen waarom wel die zorgen bij biobrandstoffen en nooit dit verhaal bij nieuwe natuur? Alleen de ecologische hoofdstructuur is al 130.000 ha groot en dan hebben we het nog niet over alle andere nieuwe natuur. Dus hoe echt zijn die zorgen over voedselprijzen van hun? Als je het mij vraagt zijn ze alleen maar bang dat ze straks geen nieuwe natuur speeltjes meer mogen aanleggen omdat er dan teveel weerstand tegen is door hogere voedselprijzen.

 • no-profile-image

  gj

  geef ook geen subsidies meer voor de milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu.

 • no-profile-image

  Anders

  Maar ondertussen drinken de milieu-rakkers wel Soja-melk en Zuid-Amerikaans vlees om zodoende de massale ontbossing in Brazilië te steunen.

 • no-profile-image

  farmer

  is het dan duurzamer om mest niet te verwerken? voor biomassa moet je kijken naar alle producten die verbrandbaar zijn. En het is natuurlijk niet zo dat er voor de biomassa meer mest zou moeten worden geproduceerd, dit is wat graag gesuggereerd wordt

 • no-profile-image

  Leen

  Hebben ze al eens cijfers laten zien die wel klopten?

 • no-profile-image

  Tjibbe

  Milieu-federaties krijgen dubbele subsidie; voor de federatie en de w.w.-uitkeringen van de leden/consorten.

  Is er in Nederland dan ONTBOSSING??
  JA, door Staats Bos Beheer en NM, alle Amerikaanse eiken moeten om, alle dennenbomen moet ook nog eens om, ze horen hier namelijk niet, soort racisme, de omwonenden hadden 0% inspraak.
  Maar wat ontbossing met Biomassa te maken heeft?! Willen ze hier de boer nu ook al de schuld van geven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.