Home

Achtergrond

Mexicaanse boeren blokkeren grens VS

Boeren in Mexico demonstreren sinds dinsdag steeds fanatieker tegen het weghalen van de laatste importtarieven op agrarische producten uit de VS en Canada.

Dat meldt de Los Angeles Times. Mais, bonen, suiker en melk vinden sinds 1 januari vrij hun weg.Mais en bonen vormen belangrijke bestanddelen van het gemiddelde Mexicaanse dieet, zo benadrukken de boeren. De implementatie van de laatste economische vrijhandelsafspraken in het kader van Nafta doen miljoenen boeren pijn. Honderden van hen blokkeren de wereldberoemde grensovergang bij El Paso, Texas, en Juarez.

Volgens landbouwminister Alberto Cardenas valt de schade mee en passeerde 90 procent van de producten in 2006 al vrijwel ongehinderd de grens. Hij wees in een persverklaring tevens op de toenemende export van groente en fruit richting de VS en Canada, wat vooral te danken is aan dezelfde Nafta-afspraken.

Niettemin vrezen boeren vooral de massale import van goedkoop Amerikaans graan, dat bovendien niet zelden genetisch gemodificeerd is. Een vereniging van tortilla-producenten meldt dat het aantal Mexicaanse graanproducenten afneemt en de prijs van tortilla met 20 tot 30 procent stijgt. Dagblad La Jornada spreekt van een "open oorlog tegen Nafta". Sinds 1994 bouwen de 3 Nafta-leden gestaag hun importbeperkingen af.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.