Home

Achtergrond 1 reactie

Melken, melken, melken (1)

Het aantal grote melkveebedrijven neemt snel toe in Europa. Hier in Hongarije is het gemiddelde 350 stuks per bedrijf.

Excuses richting de melkveehouders, maar de melkveehouderij heeft me nooit zo getrokken. Op de has vond ik varkens super. Koeien waren maar zozo, en kippen waren drie keer niks. Overigens heb ik over die kippen nog een leuke anekdote. Op de has in Deventer was ook een richting tropische veehouderij. Met deze mannen hadden we op de praktijkschool in Almelo een cursus kippenhouderij. Tijdens een gezamenlijke les (wij waren van de richting intensieve veehouderij) moesten we kippen selecteren op het feit of ze nog goed aan de leg waren. Dat was te bepalen door ergens aan de onderkant van zo’n kip met twee vingers de afstand tussen enkele botten te bepalen. De kippen die van de leg af waren, moesten in een kratje. Bij controle door de cursusleider schaterde hij het uit, want in het kratje van de tropische mannen lagen twee eieren.
We hadden altijd veel schik over de agrarische kunsten van deze ‘tropicana’s’. Overigens diep respect voor het goede werk dat ze veelal doen in ontwikkelingslanden.

Grotere bedrijven

Men zegt wel eens: hoe ouder de mens, hoe milder hij wordt. Dus lees ik zo en nu dan ook iets over de koeiensector. En die schijnt zich in elk geval in Nederland zeer snel te ontwikkelen. Grotere bedrijven van 200 tot 300 koeien, met in Noord-Nederland zelfs een aanvraag voor 1.000 melkkoeien op één bedrijf.

Schaalgrootte

Hoe anders is de situatie in de Hongaarse melkveehouderij. Hongaarse melkveehouders zijn somber gestemd en zien geen toekomstperspectief. Dit ondanks het feit dat de schaalgrootte in de Hongaarse melkveehouderij schitterend is. Gemiddeld 350 melkkoeien per bedrijf, en verschillende bedrijven hebben 800 tot 1.000 koeien. Dát is een omvang waarbij het leuk wordt. Afgelopen week zag ik een artikel over het grootste melkveebedrijf van Hongarije, gelegen rondom de plaats Pápa. Een bedrijf met 3.250 melkkoeien én 10.500 hectare grond. Een melkquotum van bijna 25 miljoen liter. Wauw! Rondom Pápa liggen circa 12.000 melkkoeien. Ook is er in die omgeving een supergrote stierenmesterij met meer dan 10.000 stieren. Stelt u zich eens voor hoeveel diepvriezers met heerlijke biefstuk dat zijn… Ober, doet u mij maar een megabiefstuk, 200 gram, 1 minuut gebakken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    Prachtig zulke aantallen, zou wel als het kon(maar kan niet) in Nederland zelf gewoon een bedrijf met 60 a 70 koeien willen.
    Maar vind het uiterst hier in Rusland ook prachtig.En zoals in Hongarije is toch mooi.

Of registreer je om te kunnen reageren.