Home

Achtergrond 223 x bekeken 5 reacties

Meer tijd EU voor aanpassing import transgene producten

De Verenigde Staten, Canada en Argentinië geven de Europese Unie meer tijd om de regels voor de import van transgene landbouwproducten aan te passen.

De drie landen hebben het Europese beleid bij de wereldhandelsorganisatie WTO aangeklaagd. Het WTO-panel oordeelde dat het Brusselse beleid in strijd is met internationale handelsregels omdat de import onmogelijk wordt gemaakt.

De klagers hebben besloten Brussel meer tijd te geven om met de lidstaten aanpassing van de regels uit te werken. Argentinië heeft aangegeven 5 maanden te wachten, Canada heeft de deadline opgeschort naar 11 februari. De VS is van plan wel formeel een juridische procedure bij de WTO te beginnen, maar zal dat verzoek gelijk opschorten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joyce

  Laat ze de regels maar direct aanpassen, worden de grondstoffen in ieder geval goedkoper.
  Mensen die klagen over het niet willen eten van gentech, moeten geen rundvlees kopen in supermarkten waar het meeste vlees uit Argentinie en Brazilie komt. De vlees zit bomvol gentech

 • no-profile-image

  aidan

  Ik ben het volkomen eens met geraets uit Leende.
  de perfecte oplossing,als tenminste die lui van de EU meewerken

 • no-profile-image

  Geraets

  Geef het importeren maar vrij, maar verbied ELK gebruik ervan. Zowel in veevoer als in welke andere toepassing (zelfs verbranding)
  Verbied tevens het storten.
  De eventuele import is te traceren en kun je dus meteen aanpakken.
  Zo omzeil je mijnsinziens die @$#$#%$$^%%$ amerikanen en co. en is de markt toch "vrij".
  Verder moeten we af patenten ed op zaadgoed. Daar zit veel te veel monopolie achter, het geen deze acties bevordert.
  Normaal zaadgoed is straks niet meer te koop!

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Aanpassing? De burgers van Europa willen geen gentech eten. Dat is hun democratische recht. Eén van de grootste democratieën ter wereld wil andere democratieën hun wil opleggen en dwingen iets te kopen.
  Wat nu democratie?

 • no-profile-image

  Anne v.d.Hof

  Het is een goed advies van Joyce om maar geen rundvlees meer te kopen en te eten omdat het bomvol gentech zit. Het is wat generaliserend, maar beter geheel geen vlees dan gentechvlees. De meeste vegetariërs zullen dit willen beamen. Het vlees is niet goed voor mens én dier.
  Het lijkt erop alsof Europa bezig blijft met het aanpassen van de regels mbt transgene gewassen. Voor het ene land moet het voedsel een beetje veilig zijn voor de volksgezondheid, voor het andere land wat meer. Nederland vind dat transgene producten niet meer risico voor de gezondheid mogen opleveren dan "staande" producten. Weten we eigenlijk al wat de risico's zijn voor staande producten? Verschillen de meningen hier niet al erg over in het eigen land? Hoe kunnen we vooraf meten dat we met de transgene producten niet meer risico lopen? De DES-moeders wisten toch ook niets van de risico's van hormonen totdat ze "softenon" baby's kregen? Ze gingen ervan uit dat de overheid waakte over onze gezondheid. Dat was toen niet zo en nu dus helemaal niet meer zodra er ook commerciële belangen in het spel zijn. Consumenten kunnen beter het advies van Joyce opvolgen en maar helemaal geen vlees mee eten en andere import producten, omdat ze vaak vol gentechtroep zitten. Ons rest als consument om onze eigen veiligheid bewaken. Dat is ons recht en ook onze plicht als verantwoord burger. Onze overheid doet dit niet voor ons.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.