Home

Achtergrond 1 reactie

'Meer aandacht nodig voor landbouw in ontwikkelingslanden'

Er moet een fonds komen waardoor landbouw een prominentere plaats krijgt in ontwikkelingslanden.

Volgens PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens is het geld hiervoor de afgelopen decennia ,,enorm teruggelopen''. ,,Dat moet anders. De Wereldbank belijdt steun met de mond, maar deze voedselproductie moet ook een budget mee krijgen. De VN-voedselorganisatie FAO heeft kennis die het fonds zou kunnen inhuren. Het gaat erom dat de vele mensen die nu op drift zijn op een plek blijven waar ze perspectief hebben. Als je mensen met een lege maag laat lopen, komt het zeker niet goed.''

Waalkens: "Perspectief bied je door waterputten te slaan, voor goed zaaigoed te zorgen en mensen vertrouwd te maken met een marktsysteem zodat ze niet worden uitgebuit. Zo kun je de negatieve spiraal doorbreken.''

Meer aandacht voor landbouw en voedselproductie is extra hard nodig, vindt het Kamerlid dat onlangs op werkbezoek was in Ethiopië. Door de voorspelde klimaatveranderingen zullen nog meer mensen ontheemd raken. Nu al leven 800.000 mensen in armoede en met honger.

"Hulp begint bij het zorgen dat mensen een volle buik hebben. Tot nu toe zijn projecten niet altijd succesvol geweest. We moeten dus kijken waar het misging. En je moet zorgen dat je heel dicht bij de allerarmsten gaat staan en aansluit bij tradities. Nomaden zoeken zelf de beste plekjes voor hun vee. Maar als die nu ook verdwijnen door het veranderende klimaat, moeten we helpen. Wij hebben de klimaatverandering veroorzaakt en dus moeten we meedenken met de gebieden die getroffen worden door de gevolgen ervan.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    evert

    moet waalkens eerst de dictators verwijderen, die geld wat het volk nodig heeft ,gebruiken om wapens te kopen.Voorbeelden zimbabwe ,sudan,etc

Of registreer je om te kunnen reageren.