Home

Achtergrond

Medicijnen steeds schaarser in Zimbabwe

Medicijnen worden steeds schaarser in Zimbabwe. Apotheken hebben meer dan de helft van alle voorgeschreven recepten niet meer op voorraad.

Gemiddeld kan nog één op de vier apotheken een deel van de gangbare medicijnen leveren voor de bestrijding van aids, epilepsie, hoge bloeddruk en suikerziekte, meldde de staatscourant The Herald gisteren.

De tekorten worden toegeschreven aan een gebrek aan buitenlandse valuta, waardoor de import stil kwam te liggen. De apotheken vragen wel buitenlands geld aan bij de centrale bank, maar krijgen het niet geleverd, legt voorzitter Ishe Nkomo van de Zimbabwaanse Pharmaceutische Vereniging uit.

Als gevolg van de schaarste schieten de prijzen van de resterende medicijnen omhoog. Voor de meeste Zimbabwanen zijn ze inmiddels onbetaalbaar geworden. Zo kost een maandvoorraad van de veelgebruikte aidsremmer Stalenev 30 nu gemiddeld 85 miljoen Zimbabwaanse dollar, terwijl het maandsalaris van een schoolleraar pakweg 13 miljoen dollar bedraagt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.