Home

Achtergrond 332 x bekeken

Mechanisatie­tentoonstelling

Machines in de bloembollenwereld zijn sterk aan trends onderhevig. De vierdaagse Mechanisatie­tentoonstelling in Lisse wil bezoekers door de bomen het bos laten zien.

De firma Kraakman heeft een John Deere 8410 T als blikvanger neergezet. "Veel vermogen bij een lage bodemdruk", legt medewerker Frans Dek­ker uit. "Hij wordt voor allerlei toepassingen, zo­als drainage, gebruikt." Net als vorig jaar speelt Dekker een film af in de stand. Zo laat hij de mo­gelijkheden van zijn producten zien. De belang­stelling is groot. "Er is veel vraag naar het rijpa­densysteem." "Alles moet groter tegenwoordig",zo haakt Jan Berbée in op de actuele zorgen om de bodemge­steldheid. "We waren vroeger veel zuiniger op de grond. Toen waren ze al bang dat de hoef van het paard schade zou veroorzaken", legt hij enigszins schertsend uit. "Toen kwamen de trek­kers en nu is er geen ontkomen meer aan mecha­nisatie. Maar de grond lijdt daar zonder twijfel onder." Foto Engel Lameijer

Johan Akerboom, met zijn twee broers directeur van machinefabriek Akerboom, laat in zijn enorme stand zijn nieuwste combinatie zien: de lelie ontsmet- en in­paklijn. "Vroeger waren hier drie of vier mensen mee bezig. Aan deze lijn kan één persoon 340 kisten per uur verwerken", legt hij uit aan goede bekende Jan Ber­bée, die als lid van het tentoonstellingsbestuur nauw met de organisatie is verbonden en graag met ieder­een op de beurs een praatje maakt. "De stap van dit jaar is natuurlijk dat je niemand meer nodig hebt aan deze lijn", gaat Akerboom verder. "Dit is wel echt een lijn voor de grotere bedrijven. In principe kan hij voor alle bollen worden ingezet, maar voor lelies is de ma­chine het best bruikbaar. Afgelopen winter draaide hij voor het eerst en dat verliep helemaal naar tevreden­heid." Foto Engel Lameijer

Het paradepaardje van Agro Techniek Holland is de Nobels combiplanter. Het is één machine met drie mogelijkheden; overschieten, regelplanten en bootplanten. Directeur Hennie Groothedde vertelt er enthousiast over: "Dat is ook handig als je percelen in een andere regio hebt. Je hoeft maar één machine te vervoeren in plaats van drie." Er staat dit jaar niets op de beurs dat echt helemaal nieuw is, zegt Groot­hedde, die ook voorzitter is van het tentoonstellingsbestuur. "Het zit hem vaak in details die zijn vernieuwd. Daar zoeken bezoekers ook naar. Iedereen kijkt naar het voor hem interessante gedeelte en elk gedeelte heeft zo z’n verbetering. De combiplanter is onze blikvanger van dit jaar." Foto Engel Lameijer

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.