Home

Achtergrond 545 x bekeken 8 reacties

'Markt voor biobrandstoffen stort in'

De markt voor biobrandstoffen staat op instorten. Dat zegt Hein Aberson, voorzitter van de Europese organisatie voor pure plantaardige olie (PPO) in de Leeuwarder Courant.

De grondstofprijzen zijn bijna verdubbeld waardoor groene benzine en diesel niet meer kunnen concurreren met fossiele brandstoffen, aldus Aberson. In Duitsland dreigt volgens hem een reductie van de productiecapaciteit voor biodiesel met 80 procent.

Met een verdubbeling van de koolzaadprijs naar 435 euro per ton is het niet meer rendabel om biodiesel te maken, ook niet accijnsvrije. Duitsland is met kop en schouders de grootste producent van ppo en biodiesel. Vorig jaar ging het om ruim 4 miljard liter. Ter illustratie: Nederland verbruikte vorig in totaal 6 miljard liter fossiele diesel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sloeber

  Europa geeft zowiezo geen voedselhulp in
  Afrika. Dit doet men om de lokale boeren niet het brood uit de mond te stoten. Men koopt voedsel in de regio aan. Amerika doet dit nog wel. Dat is ook wat minder gevoelig voor corruptie. De biobrandstoffenmarkt wordt in Europa ook helemaal niet ondersteund. De regeringen zijn bang dat ze inkomsten missen. De oliemaatschappijen idemdito.Ze geven liever miljarden aan Poetin en Arabische sjeiks. De rekening hiervan zal nog wel worden betaald en dan zal het niet meevallen. De oplossing? Eerst natuurlijk wat minder verspillen,dan inzetten op alle duurzame energie zoals ethanol. Zo is van 1 ha suikerbieten wel 9000 liter ethanol te maken, en ik denk dat tussen ruwe olie transporteren en raffineren wel niet veel verschil zit met ethanol distileren.

 • no-profile-image

  janssen

  toch eigen schuld je gaat toch geen voedsel verbranden terwijl ze in afrika honger hebben

 • no-profile-image

  nn

  De oogst is iederjaar anders, de stabiliteit van onze samenleving is gebaad bij een constante overproductie daar is ook de subsidie voor. Het heeft na de koude oorlog geen pas meer om andere economieen kapot te maken met te goedkoop voedsel. Het door draaien van voedsel in brandstof is de toekomst.

 • no-profile-image

  airblue

  Kom nou, De tarweprijs was begin jaren '80 omgerekend al bijna 28
  eurocent.
  Dus met de inflatie erbij valt het allemaal wel mee met de prijsstijging.

 • no-profile-image

  opticien

  't is gewoon marktwerking hoor, de consument wil wel tot het meer geld gaat kosten, of je moet een echte idealist zijn. Grote jongens en overheden hebben echt geen belangen bij biobrandstof(financieel gezien). Als je ziet hoeveel mais er in de VS nu en in de toekomst nodig is om de biobrandstoffen te fabriceren dan kan de mais prijs nog wel 3 x opslaan

 • no-profile-image

  Arend

  Afrika waar rivaliserende bendes,krijgsheren en diverse stammen en stromingen elkaar bevechten en liever het kapitaal uitgeven aan wapens en munitie dan aan voedsel.

  Afrika waar een overgrote meerderheid heeft te lijden onder een kleinere minderheid aan aggresievelingen,hoe wil daar het voedsel eerlijk verdelen?

  Kom maar met een oplossing inplaats van een eigenschuld dikke bult reaktie.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dat de Bio fuel markt gaat instorten is niet zo raar als je bekijkt dat je 4 liter goeie diesel verbrand om 3 liter bio diesel te maken.Op die manier maak je je zelf nog afhankelijker van geimporteerde olie.Afgelopen met dat gedonder.Komen de voer prijzen hopelijk ook weer snel wat omlaag.

 • no-profile-image

  domi nee

  Wat een onnozel iemand die Janssen...ga jij fff met de paus praten man, die is er de oorzaak van dat er daar zoveel mensen rondzwerven die alles verwoesten daar.
  Geen condooms geen anticonceptiepil, nee fokken maar.
  De profeet mohammed en zijn sheiks doen daar de rest.
  Veel mensen = veel armoe= veel mogelijkheid om de mensen sprookjes aan te smeren.
  Sloeber en Arend zitten redelijk goed met hun bijdrage.
  Inplaats van accijns zou hier juist volop steun voor moeten zijn.
  Hoe minder afhankelijkheid van de sheiks...hoe minder van de
  randverschijnselen we hier krijgen-lees minder moslims.
  Dat alleen al, is allang niet meer in geld uit te drukken!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.