Home

Achtergrond

Machtsstrijd Servië nog onbeslist

De strijd in Servië tussen een meer Moskou-gezinde of meer westerse koers is nog onbeslist.

Bij de presidentsverkiezingen zondag in de voormalige Joegoslavische republiek behaalde de pro-Russische nationalist Tomislav Nikolic weliswaar de meeste stemmen, maar niet de absolute meerderheid die nodig was om meteen te worden gekozen. Op 3 februari is daarom een tweede ronde nodig.

Nikolic kwam uit op net geen 40 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, president Boris Tadic, bleef steken op ruim 35 procent van de stemmen. "Deze uitslag wijst op een zeer onvoorspelbare race in de tweede ronde'', meende politiek analist Djordje Vukadinovic. Volgens analisten wijst de recordopkomst van 61 procent erop dat de bevolking weet dat de verkiezingen worden gehouden op een cruciaal moment voor Servië.

"De mensen zijn zich ervan bewust dat het zeer belangrijke verkiezingen zijn: afhankelijk van wie wint, zal Servië beslissen over zijn toekomstige oriëntatie, op de Europese Unie of op Rusland'', aldus Djordje Vukovic van de onafhankelijke waarnemersorganisatie Cesid.
Het land dreigt Kosovo te verliezen, de middeleeuwse wieg van de natie. Moskou steunt de Servische strijd voor het behoud van de provincie, waar de etnisch Albanese meederheid zich wil afsplitsen. De meeste leden van de Europese Unie zijn voorstander van onafhankelijkheid.

De Europese Unie sprak vandaag opnieuw het vertrouwen uit dat de banden met Servië kunnen worden aangehaald, ondanks de uitslag van de eerste ronde. Brussel is ervan overtuigd dat de toenadering tot de EU kan worden versneld, aldus het kantoor van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.