Home

Achtergrond 6 reacties

Maat: spannend om anno 2008 boer te zijn

Ondanks heftige discussies over megastallen, veetransporten en dierenwelzijn is het geweldig spannend om anno 2008 boer te zijn in Nederland. Dat vindt Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO.

"Het tekort aan voedsel op de wereld neemt toe en de klimaatdiscussie maakt duidelijk dat we ook niet zonder groen kunnen. Wij leveren allebei'', zegt de LTO-voorzitter.

Nederlandse agrariërs houden volgens Maat rekening met de samenleving. "Op het gebied van dierenwelzijn staan we wereldwijd in de top-4. Toch zijn we bereid te kijken naar de manieren waarop we dieren houden. Ook de varkenshouders die financieel gezien geen goed jaar achter de rug hebben, doen mee. Ik wil stappen maken en convenanten sluiten met supermarkten en organisaties als de Dierenbescherming. Dat werkt beter dan te wachten tot alles politiek is afgekaart.''

Veetransporten, afspraken over maximale transporttijden voor vee naar het slachthuis, koe in de wei, Volwaard-kip, comfort class-stallen voor varkens. "Binnen vijf jaar zou dit soort zaken dichtgetimmerd kunnen zijn. Sneller kan denk ik niet, want we moeten ook weten wat belangrijke afzetlanden als Duitsland en Groot-Brittannië willen. Maar we laten ons niet afleiden en doen het stapje voor stapje. Wij willen investeren het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Dat doe je niet door te roepen wie er niet deugt.''

De LTO-topman verbaast zich over het gemak waarmee in debatten over megastallen, ook wel varkensflats genoemd, wordt geroepen dat landbouwbedrijven niet mogen groeien. "We zien overal geweldige schaalvergroting, maar in de landbouw zou het niet mogen. Laten we niet uitgaan van de excessen. Geleidelijke schaalvergroting is nodig en overheden zouden dat veel makkelijker mogelijk moeten maken. We moeten niet vergeten dat een groter bedrijf tegelijk investeert in dierenwelzijn, milieu en klimaat. Dat is ook de realiteit.''

Hij vindt dat goed moet worden nagedacht voordat landbouwgrond onder water wordt gezet zoals in plannen voor Noord-Groningen en Zeeland. Vanwege het voedseltekort dat de Verenigde Naties voorzien en de voorspelde stijging van de zeespiegel hoopt Maat dat het nuchtere boerenverstand weer wordt benut.

"We moeten stoppen met het omzetten van goede landbouwgrond in natuur. We zijn voor zoveel producten de kraamkamer, denk maar aan zaaigoed en pootaardappelen. De afgelopen jaren hebben we ons misschien wat teveel buiten de discussie gehouden over het platteland, maar het landschap is in boerenhanden vele malen stabieler dan in andere handen", aldus Maat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antje

  ***Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO
  wil convenanten sluiten met supermarkten.***
  Het eerste convenant is: Dat producten van gevaccineerde dieren, ingeval bij een dierziekte uitbraak (bv. MKZ) in alle NL supermarkten liggen.
  En dit geregeld hebben voordat de vaccinatie begint.
  Wij rekenen op “Albert Jan en Albert Hein” als dit in 2008 lukt, kan de rest wel in 2009.

 • no-profile-image

  gli

  Als Albert Jan Maat pleit voor een geleidelijke schaalvergroting ben ik het met hem eens. Echt waar!!! Als het maar geleidelijk gaat!!! Maar: hoe denkt hij over koeienstallen voor 1.200 dieren, varkensstallen voor 12.000 dieren en kippenschuren voor 1.200.000 kippen? En dat anno 2008 (dus niet 2025 of zo iets).
  Want dat is toch het streven van degenen die willen groeien? Dat wil zeggen: een bliksemsnelle groei. Hebben die enig gevoel voor de kleinere ondernemer die niet meer kan meekomen? Of is het gewoon: het kapitaal bepaalt de snelheid van de groei en als je die snelheid niet kunt bijbenen: pech gehad!! Geef de kleintjes een flinke financiele fooi en ze redden zich maar!
  Jammer voor de 10 boeren die dachten ooit 120 kpeien te kunnen melken, enzovoort!!!! Ben ik ver mis als het standpunt van L.T.O. en Maat is: de schaalvergroting moet in ieder geval door gaan. We hopen dat de wijkers redelijk schadeloos gesteld worden. Maar als dit niet gebeurt dan kunnen wij er ook niets aan doen. De markt bepaalt de ontwikkeling. Houd in ieder geval de marktontwikkeling niet tegen want forse, heel forse groei is internationaal nodig.
  Dit lijkt me een hot item waar de L.T.O eens duidelijke uitspraken over behoort te doen en misschien ok al wel wat minder duidelijke uitspraken over heeft gedaan.

 • no-profile-image

  bintje koper

  Wat een geklaag van iedereen. Je bent als boer toch ondernemer die zelf zijn broek behoord op te houden. Je moet niet afhankelijk willen zijn van anderen. Je eigen kop volgen en LTO gebruiken om de randvoorwaarden daarvoor zo goed mogelijk te laten zijn. Verder verstandige praat van Albert-Jan.

 • no-profile-image

  Peeters

  Sjonge t moet die mensen eens duidelijk worden dat er geen land in de wereld is waar zoveel rekening met natuur en milieu wordt gehouden als in Nederland. Dit soort partijen stellen zich altijd zo hard op tegen de boeren en tuinders alles lopen dwarsbomen eisen stellen etc. Met als gevold dat de grondprijzen en productieprijzen opgejaagd worden en al het andere gezeik wat het met zich mee brengt. En dan vervolgens het raar vinden dat wij in schaal moeten vergroten om de kosten per eenheid product omlaag te brengen. Het wordt tijd dat men zich vanuit de sector eens wat harder op gaat stellen, we lijken wel watjes die over zich heen laten lopen, en dat is gewoon te zielig voor woorden. We worden van alle kanten kaalgeplukt en genaaid en der zijn er maar jammerlijk weinig die daadwerkelijk voor zichzelf op kunnen of durven komen. Tijd voor meer mensen aan de top van onze sector die geen discussies meer uit de weg gaan maar eens lekker de discussie aan gaan.

 • no-profile-image

  dirk

  Laat Maat maar meer doen aan verbetering van de boeren inkomens als alleen maar te pleiten voor schaalvergroting want daar schort het aan bij lto

 • no-profile-image

  Paul

  KLeine boeren tellen niet echt meer mee bij LTO.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.