Home

Achtergrond

MKB: stop met nieuwbouw winkels

In Nederland ontstaat te veel winkelruimte voor het aantal consumenten volgens MKB-Nederland.

Gemeenten en projectontwikkelaars moeten daarom stoppen met het bijbouwen van nieuwe winkels en hun focus verleggen naar sanering en vernieuwing van bestaande winkelgebieden.

Daartoe roept voorzitter Loek Hermans van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers vanmiddag op tijdens het congres 'Dynamische winkelplanning' in Utrecht. Dit congres wordt georganiseerd door de Nationale Winkelraad, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Raad voor Winkelcentra.

De afgelopen vijftien jaar is het winkelareaal in Nederland volgens MKB-Nederland verdubbeld naar bijna 30 miljoen vierkante meter, terwijl het inwonertal gelijk is gebleven. Tevens is de koopkracht en zijn bestedingen slechts bescheiden gegroeid, waardoor volgens de ondernemersorganisatie de omzet per vierkante meter onder druk staat.

Ook zijn leegstand en verpaupering van winkelgebieden volgens MKB-Nederland vaak het gevolg. Gemeenten en projectontwikkelaars moeten zich daarom "niet blindstaren op nieuw bijbouwen'', maar veel vaker overgaan tot het verminderen van het winkeloppervlak en meer investeren in de kwaliteit van bestaande winkelgebieden.

Alleen voor echt vernieuwende winkelprojecten zou nog ruimte zijn. Om te voorkomen dat er "meer van hetzelfde'' wordt bijgebouwd, moeten lokale overheden en projectontwikkelaars bij het maken van hun plannen de plaatselijke detailhandel meer betrekken. Zij zouden volgens MKB-Nederland juist kunnen zorgen voor ,,de broodnodige variatie in de winkelstraten''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.