Home

Achtergrond 193 x bekeken

Luchtmachtheli helpt bij blussen miljoenenbrand

Een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht is vanmiddag ingezet bij het nablussen van de miljoenenbrand in Blerick.

Dat liet de brandweer weten. Het nablussen van een zeer grote brand in een opslaghal van het bedrijf Geodis Vitesse in het Venlose stadsdeel Blerick duurt mogelijk nog dagen. De loods met daarin 16.000 pallets met printers en computers ging helemaal in vlammen op. Burgemeester Hubert Bruls van Venlo vermoedt dat de brand is aangestoken. De schade loopt in de miljoenen.

De Cougar transporthelikopter probeert, de storm trotserend, per keer 2500 liter water op de brandende puinhopen van 100 bij 100 meter te gooien. Onder de machine is een zogeheten bambi-bucket bevestigd, waarmee water wordt geschept. Tussendoor kan de heli bijtanken in de naburige Maas. De piloot gaat zolang door als de stormachtige wind toestaat, zei burgemeester Bruls vanmiddag.

De brandweer hoopt hiermee het nablussen tot twee dagen te kunnen beperken. Lukt het niet, dan duurt het nablussen nog zeker een week.

Luchtmachthelikopters zijn al meerdere malen ingezet bij het blussen van branden. Afgelopen jaar werden drie heli's ingezet in Griekenland bij het bestrijden van grote bosbranden. In 2005 gebeurde dit met twee toestellen in Portugal. Ook in Nederland zijn de heli's eerder ingezet voor het blussen van branden. Zo assisteerden ze in mei 2004 op Terschelling en bij vuren bij Heemskerk in augustus 2004.

Drie in de wind gelegen woningen bij het bedrijf zijn op last van de brandweer ontruimd. In de verre omgeving zijn roetdeeltjes neergekomen. Volgens de brandweer zijn die niet gevaarlijk. Wel veroorzaakt de rookpluim veel stankoverlast.

Bruls zei dat Geodis-Vitesse goed heeft geïnvesteerd in preventieve maatregelen na een grote brand in juni vorig jaar. "Als dat niet was gebeurd, had het hele bedrijf in de as gelegen, nu is het beperkt tot een hal'', zei de burgemeester.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.