Home

Achtergrond 200 x bekeken 2 reacties

Loonslaaf of ondernemer?

Vion heeft het in 2007 op de Duitse markt beter gedaan dan het jaar daarvoor.

Ik dacht: eindelijk op de goede weg. Maar beloofde Van Doorn bij de vorming van Vion niet dat de Nederlandse Vionprijs gelijk zou zijn aan de Duitse prijs? Bij een verschil van 3,1 cent per kilo scheelt dat een Nederlandse varkenshouder die vijftienduizend varkens op jaarbasis aflevert nog altijd 45.000 euro.

Da’s een hoop geld. Ik vraag mij af of het kleinere prijsverschil ontstaan is omdat de Nederlandse varkensprijs meer gestegen is ten opzichte van de Duitse prijs of omdat Vion Duitsland de prijs drukt. Wie gaat dit onderzoeken?

Vervolgens is zeven weken lang de Nederlandse prijs op hetzelfde niveau blijven staan. Insiders zeggen dat er prijsafspraken zijn gemaakt. Mij lijkt dat mevrouw Kroes uit Brussel zich hiermee maar eens moet bemoeien.

Waar ik mij in toenemende mate over verbaas is dat alle overnames ten spijt de Nederlandse prijs nog steeds achterblijft bij de Duitse prijs. In wiens belang zijn die overnames eigenlijk? Wat schieten wij als producenten er mee op? Waarom willen Campina en Friesland Foods fuseren? Levert dat een hogere of meer concurrerende melkprijs op?

Natuurlijk ken ik alle verhalen over globalisering, wereldmarkt en de positie ten opzichte van het grootwinkelbedrijf. Maar hoe kan het dan dat de relatief kleine Cono sinds jaar en dag de hoogste prijs uitbetaalt aan de melkleveranciers?

Ik constateer dat er velen aan de boer verdienen, zoals handelaren, veevoederbedrijven, slachterijen en banken, inclusief de overheid met zijn hoge energieprijzen. Zij berekenen hun marges en brengen die bij ons in rekening. En wat doen wij? Wij ondergaan dit gelaten en accepteren het om loonslaaf te zijn van grote ondernemingen.

Ik ben van mening dat wij het roer moeten omgooien. En dat kunnen we ook. Als wij dat willen dan richten we leveranciersverenigingen op om zodoende onze producten aan te bieden voor door ons vast te stellen prijzen. In het uiterste geval draaien we onze producten door.
Natuurlijk hebben we dan ook te maken met de markt en met de wensen van de consument. Maar dan tonen we in ons in ieder geval ondernemers.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Wien ik ben het helemaal met je eens.
  Heb zelf al eens een persoonlijk gesprek gehad met de ex voorzitter van Dumeco.
  Waar zijn al die geprogrameerde saneringen en overnames (op kosten van de boeren) goed voor? Boeren zouden m.i. hun producten moeten leveren aan een "virtueel" platform.... daar kunnen inkopers dan op bieden. Als de prijs niet hoog genoef is niet leveren. Daar was dhr. L. het niet mee eens.... Nee hij zat er voor de bewaking van het kapitaal van de Dumeco en de Rabo. De boeren zijn nu inderdaad (gedwongen) Loonslaven van hun eigen organisaties! De sluitpost dus in een proces waarin "de anderen" allemaal eerst hun deel van de koek inpikken. Gelukkig zijn er nog mensen als Wien van den Brink die deze gang van zaken openlijk aan de kaak durven stellen. Dat geeft hoop.

 • no-profile-image

  westfries

  dat campina wil fuseren komt door de SMOES het zelfde geval met coveco encb uit eindelijk dumeco nu vion het waren allemaal cooperaties van de BOEREN alleen hebben die dr geen kloten meer te vertellen ,dus al willen we een betere prijs alles weer in eigen hand gaan doen en ik doe het al en bevalt me een stuk beter en meer verdienen

Of registreer je om te kunnen reageren.