Home

Achtergrond 1 reactie

Lichtopbrengst van leds loopt sneller terug

De terugval in lichtopbrengst gaat bij de huidige leds sneller achteruit dan bij de betere Son-T-lampen, zegt Esther van Echtelt van Philips Lighting.

De levensduur van leds wordt geschat op zo’n 50.000 branduren. Bij de nieuwe 'High Power Luxeon'-led moet rekening worden gehouden met een terugval van 30 procent in lichtopbrengst tijdens zijn hele levensduur. Na 12.000 branduren is er nog 80 procent over van de lichtopbrengst.

De nieuwste hogedruk natriumlampen (GreenPower CG 600W 230V) hebben gedurende de levensduur van 12.000 branduren volgens Van Echtelt geen terugval in lichtopbrengst. Zij gaf gisteren een presentatie tijdens de druk bezochte informatie-avond van de Tuinbouwjongeren Oostland in Bleiswijk.

De lichtterugval van leds is onder andere afhankelijk van de golflengte, de stroomsterkte die gebruikt wordt, de 'junctie'-temperatuur en de omgevingstemperatuur. Grofweg kan gesteld worden dat de lichtopbrengst gehalveerd wordt bij een verdubbeling van de temperatuur.

Bij oververhitting kan de led nog sneller en onomkeerbaar achteruitgaan, aldus Van Echtelt. Zij beaamt dat leds ook grote voordelen hebben. Maar de nadelen worden soms wel eens vergeten.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jeroen van Velzen

  LED Levensduur

  De levensduur van LEDs waarin fosforen worden verwerkt (om bijvoorbeeld de juiste witte kleur te krijgen) wordt inderdaad sterk beïnvloed door temperatuur en kan minder lang zijn dan wel eens wordt aangenomen. De LEDs die momenteel op grote schaal worden getest in de glastuinbouw door verschillende aanbieders en bij verschillende bedrijven zijn echter LEDs zonder deze fosforen. Het spectrum wordt niet met fosforen gemaakt, maar worden 'direct' door de LED opgewekt. De levensduur van deze LEDs is bewezen gemakkelijk groter dan 50.000 uur en bij goed gebruik en de juiste temperatuur kan zelfs 100.000 uur worden gehaald, waarbij de lichtopbrengst nog groter dan 90% is. Het artikel is in feite niet van toepassing op gebruikte LEDs in de glastuinbouw.

  We staan in de glastuinbouw aan het begin van een belangrijke verandering in de beliching, met een ongekende potentie in energiebesparing en duurzaamheid. Jammer is dat niet door iedere betrokken partij (bewust of onbewust) altijd helemaal de juiste duidelijke en volledige informatie gegeven, zoals in bovenstaande. Innovaties komen met verandering en daarmee gepaard gaande leercurve. Daar hopen wij een bijdrage aan te leveren. En met inspanningen van veel ondernemers in de glastuinbouw die nu al hun nek uit steken (en goed geïnformeerd) loopt tuinbouw Nederland voorop met de introductie van energiebesparing en duurzaamheid.

  Jeroen van Velzen
  Lemnis Lighting

Of registreer je om te kunnen reageren.