Home

Achtergrond

Lef ontbreekt

De discussie over de aanpak van de vaccinatie tegen bluetongue blijft lopen.

Betrokken partijen lijken moeite te hebben met het doorhakken van knopen, waardoor de bal wordt rondgespeeld in plaats van dat er gezamenlijk op het doel wordt geschoten.

De praktijk bewijst dat vaccinatie werkt. In vrijwel alle gevallen is het virus verdwenen. Er moet een massavaccinatie komen. De EU is bereid het vaccin volledig te betalen én de helft van de uitvoeringskosten van het vaccineren te financieren. Aan de slag zou je denken.

Maar niets is minder waar. De kans bestaat dat deze zomer nog onvoldoende vaccin beschikbaar is. Vaccinproducenten hebben aangegeven dat de potentie er is om voldoende vaccin te produceren, maar dan moet het wel besteld worden. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de bestelling van vaccins, maar zijn op hun beurt weer huiverig.

Brussel geeft de lidstaten de vrije hand: jullie besluiten zelf wat jullie doen. Onder de voorwaarde dat je 80 procent vaccineert, financieren wij mee en dat is het. Daadkracht, leiderschap en gezamenlijk beleid ontbreken. Er moet snel gehandeld worden en dat is moeilijk als niemand het voortouw durft te nemen.

Laten we 1 jaar verplicht vaccineren en kijken hoe het werkt. Door alle vrijheid te geven is het vaccinatiebeleid zeker gedoemd te mislukken, waardoor de sector in het vervolg zeker voor de kosten op mag draaien.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.