Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Lagere btw op energie in Nederland onwaarschijnlijk

Een flinke btw-verlaging op energie, zoals de Belgische toezichthouder CREG de overheid afgelopen weekeinde aanried, zit er in Nederland niet in.

”Ik kan me niet voorstellen dat het hier zal gebeuren”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. In Nederland is het belastingstelsel erop ingericht milieuvriendelijk gedrag te stimuleren. Hoe meer energie iemand verbruikt, hoe meer hij betaalt. En de Nederlandse regering heeft de vergroening hoog in het vaandel, aldus de woordvoerder.

Het naar beneden brengen van de prijzen door middel van belastingverlaging past dan ook niet in de denkwijze van het kabinet.

Om de energiekosten voor burgers redelijk te houden, stelt de Belgische toezichthouder btw-verlaging op energie voor van 21 naar 6 procent. De CREG heeft berekend dat een gemiddeld Belgisch gezin dit jaar 300 euro meer betaalt voor energie dan vorig jaar. Nederlanders betalen ook het hoge btw-tarief (20 procent) voor energie.

De Belgische politiek heeft nog niet gereageerd. De Belgische minister van Financiën Didier Reynders becijferde dat zo’n verlaging de staat 1 miljard euro per jaar zou kosten, zo meldde de Vlaamse zakenkrant De Tijd zaterdag.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arend

    BTW verlaging in nederland?Welnee ondenkbaar.Wie daar in geloofd heeft een draadje los zitten.Waar moeten anders de salarisverhogingen van al dat ambtenarenvolk van betaald worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.