Home

Achtergrond 291 x bekeken 11 reacties

LTO Nederland: trekkers wel verzekerd

LTO Nederland gaat er niet vanuit dat alle trekkers die op de openbare weg rijden of geparkeerd worden ineens onverzekerd zijn.

Dit zegt woordvoerder Jack Luiten in een reactie op een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Het hof besliste vorige week in een strafzaak tegen een 31-jarige man uit Zuidoostbeemster dat de aansprakelijkheidsverzekering van zijn trekker niet geldig is nu er in de verzekeringsclausule wordt verwezen naar een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. De trekker kon, zoals het merendeel van de landbouwvoertuigen, sneller rijden dan de genoemde maximumsnelheid.

Luiten stelt dat LTO Nederland verbaasd is over de uitspraak en vraagtekens zet bij de reikwijdte ervan. "Het zou buitengewoon merkwaardig zijn als dit zou gelden voor alle trekkers op de weg. Een verzekering is immers een overeenkomst tussen twee privaatrechtelijke partijen. Deze uitspraak gaat over één zaak en één verzekeringsbedrijf. LTO Nederland gaat er derhalve niet vanuit dat vanaf nu de trekkers op de weg niet meer verzekerd zouden zijn."

Advocaat Tjalling van der Goot, kantoorgenoot van de bekende gebroeders Hans en Wim Anker maakte de zaak aanhangig. Hij voorspelde grote gevolgen voor met name de landbouw. Van der Goot vindt dat de trekker gewoon verzekerd is en wordt in deze visie gesteund door de verzekeringsmaatschappij van de trekkereigenaar. Deze heeft in een brief bevestigd dat er wel degelijk een geldige aansprakelijkheidsverzekering is.

Woordvoerder Jan-Willem Wits van het Verbond van Verzekeraars laat weten nog geen reactie te kunnen geven op de uitspraak, nu deze alleen mondeling is gedaan. Het Verbond wil wachten op de schriftelijke uitwerking. "We vinden het te belangrijk om ons te baseren op alleen een mondelinge uitspraak."

Lees ook 'Uitspraak hof brengt trekkerbezitters in problemen'

Olga Hoekstra

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  to Herd , uit hoorn
  Ik heb net precies even gebeld met Univé, en die doen niet mee aan 'boertjepesten' . De trekker is bij Unive dus GEWOON verzekerd.
  Ennuh het verhaal van de rabobank........das natuurlijk te zot voor woorden. Ze pompen liever geld in de wielersport en zulke onzin..

 • no-profile-image

  de Herdt

  Mijn rabobank te opmeer rade mij aan tot nader orde niet meer de weg op te gaan...en tijdelijk zijn nieuwe financieringen opgeschort....lekker is dat.
  Zij vonden het een onaanvaardbaar risico.
  Het kan immers zijn dat je je trekker paar jaar bij de domeinen geparkeerd staat...zowel unive als rabo willen niet schriftelijk bevestigen dat hun polis wel dekend is....dit na telefoon gesprek met direkteur rabobank opmeer

 • no-profile-image

  Paul

  gewoon weer een nieuwe vorm van boertje pesten, is het niet mevrouw Thieme, dan zijn er wel weer anderen.
  Is niet leuk meer zo.

 • no-profile-image

  gert

  was het soms een unimog ?

 • no-profile-image

  Toon van der Stok

  Beste mensen,

  Geen paniek, het gaat hier om een landbouwvrachtwagen en geen trekker en een uitzonderlijke verzekeringspolis. De meeste verzekeringspolissen kennen namelijk geen uitsluiting voor trekkers die harder kunnen dan 25 km/uur. Voor meer details zie www.cumela.nl

  Toon van der Stok
  Hoofdredacteur Loonbedrijf

 • no-profile-image

  Gewoon

  Nu nog eens wegenbelasting of, houderschapsbelasting zoals dat tegenwoordig, heet betalen en dan rijden al die trekkers ook nog eens zoals de gewone burger ook betaald op de openbare weg. Ook andere landbouwwerktuigen die over de openbare weg kunnen danwel moeten rijden zouden dit moeten betalen. Wat zijn agrariërs en loon- en grondwerkers anders?

 • no-profile-image

  John Westevelde

  En auto's kunnen toch ook harder als 120!
  Hoe hard reed deze trekker eigenlijk op dat moment.

 • no-profile-image

  gert

  als trekkers die harder dan 25 km kunnen niet verzekerd zijn,dan zijn auto,s die harder dan 120 km kunnen ook niet verzekerd.

 • no-profile-image

  doets

  Beste toon van der Stok . van cumela...kan je even op de fax zetten dat je garant staat.
  de kans dat de rechter je voertuig inbeslag neemt is en blijft aanwezig.
  Het is een grijs gebied.

 • no-profile-image

  R.F. de Lange

  Bij de Rabobank te Opmeer is geen meneer of mevrouw Herdt bekend en er is dan ook geen contact geweest over dit onderwerp.

  Robbert de Lange
  Manager Zakelijke Relaties
  Rabobank Midden-Westfriesland

 • no-profile-image

  AART

  OJEE HEBBEN ZE WEER IETS GEVONDEN OM DE BOEREN TE LATEN BETALEN .
  KUNNEN ZE NIET BETER BIJ ZICH ZELF BEGINNEN?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.