Home

Achtergrond 183 x bekeken

KvK Amsterdam ziet kansen in duurzaam ondernemen

De Kamer van Koophandel Amsterdam wil dat de regio in de toekomst een voorbeeld wordt voor duurzaam ondernemen.

In het gebied ontstaan al allerlei initiatieven en ontwikkelingen waarvoor vanuit de hele wereld belangstelling is, maar de regio slaagt er volgens de KvK nog te weinig in dit te verkopen.

Volgens Oswald Schwirtz, de nieuwe voorzitter van de Kamer van Koophandel, is de regio Amsterdam voorloper als het gaat om duurzaam ondernemen. "Het is een onomkeerbaar proces en iedereen is ermee bezig. We kunnen in de regio veel meer doen dan we denken.''

In het gebied zijn al 1500 bedrijven actief die geld verdienen met duurzaamheid en een derde van de ondernemingen geeft aan dat ze zichzelf duurzaam vinden, weet de voorzitter.

Daarbij hebben de (glas-)tuinbouw en de productiesector een leidende rol, gevolgd door de bouw- en installatiesector, en de energiesector. Als de regio zich verder wil profileren, is volgens de ondernemers in de regio samenwerking van groot belang, evenals het ontwikkelen van een wereldwijde laboratoriumfunctie op het gebied van duurzaamheid en het promoten van duurzame producten.

De KvK ziet een rol voor zichzelf weggelegd om die voorbeeldfunctie te bereiken. "We moeten coalities smeden. Bijvoorbeeld op het gebied van bereikbaarheid, die is heel slecht'', meent Schwirtz. "De initiatieven in de regio tonen aan dat er een probleem is, maar je kunt niet de hele stad bevoorraden met de cargotram en het verhogen van de parkeertarieven zal ook niks helpen. We moeten ervoor zorgen dat er goede comfortabele parkeerterreinen komen rondom de stad. Die hebben we niet in Nederland.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.