Home

Achtergrond

Kroes opent twee nieuwe zaken tegen Microsoft

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft twee nieuwe onderzoeken geopend naar mogelijk misbruik van een dominante marktpositie van softwaregigant Microsoft.

De Europese Commissie heeft dat vandaag bekendgemaakt. In beide gevallen zou het Amerikaanse bedrijf software zo hebben gemaakt dat alleen andere eigen programma's erop aansluiten.

De onderzoeken volgen op afzonderlijke klachten van het Noorse softwarebedrijf Opera en het Europese Comité voor Interoperabele Systemen (ECIS). Opera meent dat Microsofts Internet Explorer illegaal is verbonden met Windows. Volgens het comité weigert Microsoft illegaal om gegevens te verstrekken over de interoperabiliteit van Office en enkele andere programma's. De vraag is of dit programma wel voldoede aansluit op software van andere leveranciers.

De Europese Commissie ligt al jaren overhoop met Microsoft. Het bedrijf is in 2004 al veroordeeld tot een boete van ruim een half miljard euro. In 2006 kwam daar nog eens 280 miljoen euro bovenop, omdat nog steeds niet aan de eisen was voldaan. Het Europees Hof van Justitie stelde de Europese Commissie hierover vorig jaar in het gelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.