Home

Achtergrond 209 x bekeken 2 reacties

'Klimaat bedreigt een derde van broedvogels'

Door de veranderingen van het klimaat is het leven van zeker een derde van de broedvogels in Nederland in gevaar.

Vooral weide- en zoetwatervogels zullen over vijftig jaar uit de natuur verdwenen zijn. Die onheilspellende boodschap deden de Vogelbescherming en SOVON Vogelonderzoek Nederland dinsdag tijdens de presentatie van de Klimaatatlas Europese Broedvogels in Den Haag.

Ook het voortbestaan van alledaagse vogelsoorten als de ooievaar, de scholekster en watersnip is door de opwarming van de aarde in gevaar, zo betoogde vogelonderzoeker Ruud Foppen. "Je ziet dat vogels die zuidelijk leven naar het noorden trekken. Hun leefgebied wordt kleiner en verschillende soorten sterven daardoor uit.''

De rode lijst, met 78 bedreigde en zeldzame vogelsoorten in Nederland, zou volgens de Vogelbescherming aan het einde van deze eeuw wel eens met de helft geslonken kunnen zijn door uitsterving. "Vogels zijn genetisch niet in staat zich in korte tijd aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Je zult dus zien dat we typisch Nederlandse vogelsoorten gaan verliezen'', aldus Marc Argeloo van de Vogelbescherming. Tegenover het verdwijnen van deze soorten staat de komst van exotische vogels als de alpengierzwaluw, roodkopklauwier en orpheusspotvogel.

Volgens Argeloo kan het verdwijnen van vele vogelsoorten alleen worden voorkomen door een aaneensluitend netwerk van Europese natuurgebieden te creëren. "Vogels moeten geleidelijk op kunnen schuiven om de klimaatveranderingen te doorstaan'', aldus Argeloo.

De klimaatatlas werd dinsdag in een groot aantal Europese landen gepresenteerd. In Den Haag nam Liesbeth Spies, vice-fractievoorzitter van het CDA, het eerste exemplaar in ontvangst. "Dit boek maakt zichtbaar dat het om harde feiten gaat'', zo sprak Spies. "Hiermee ontstijgen we de 'klimaathype' die momenteel gaande is'', aldus het Tweede Kamerlid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  weidevogels hebben bij ons geen schijn van kans meer ,haviken,buizerds ,kraaien en eksters en ook nog vossen hebben hier de overhand .de weilanden hier worden radicaal schoongeveegd.een kievit die het nog probeerd om hier te broeden moet het gauw opgeven.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Vooral blijven volhouden dat de dieren de schuld zijn. Sinds de jaren 60 zijn de weidevogelpopulaties met bijna 90% afgenomen terwijl er voor de jaren 60 meer roofvogels waren dan nu. Ra, ra, hoe kan dat? De glashard aangetoonde oorzaak: Intensivering van de landbouw. Of mensen dat nou leuk vinden of niet.
  Het is eigenlijk een schande dat mensen steeds terugvallen op uitspraken als "daar zijn er veel te veel van", terwijl we de afgelopen 100 jaar vrijwel uitsluitend afname en uitsterven van soorten hebben meegemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.