Home

Achtergrond 701 x bekeken 9 reacties

'Kleinere zuivelbedrijven betalen wellicht meer dan Friesland Campina'

Kleinere zuivelbedrijven kunnen in de toekomst wellicht een hogere melkprijs uitbetalen dan Friesland Campina.

Dat stelt Campina-voorzitter Kees Wantenaar in het ledenblad MyCampina van de zuivelcoöperatie. Daarmee nuanceert hij de aankondiging van Campina en Friesland Foods dat zij na hun fusie de beste melkprijs van Noord-West Europa uit willen betalen.

Wantenaar begrijpt dat de Campina-leden zich afvragen of zij een hogere melkprijs krijgen na de fusie met Friesland Foods. De kleinere flexibele zuivelbedrijven in Nederland, waaronder Cono Kaasmakers betaalden de afgelopen jaren in sommige gevallen immers hogere melkprijzen dan Campina en Friesland Foods. "Het is de uitdaging om de schaalgrootte van Friesland Campina te combineren met slagvaardigheid, zowel in de afzetmarkt als naar de leden toe", zegt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Concurentie houdt iedereen wakker, van fussie wordt de een sterker en de ander zwakker. De grote cooperaties zijn machtiger dan de kleine. De grote willen de leden de les lezen, de kleine luisteren wat er onder de leden leeft. Het is gebleken dat de grote met de uitbetaling naar de leden achter de kleine aanlopen. De nabetaling passen ze gewoon daarop aan. De grote zijn arogant, ze lopen over de leden heen. Ze leren het pas af als je naar een ander gaat. Dan leer je het beesje kennen!

 • no-profile-image

  Egbert

  Lekker handige actie van een voorzitter om te zeggen dat de concurrent wellicht beter is!
  Op basis van de uitbetaalde melkprijzen van de afgelopen jaren is volgens mij wel duidelijk dat groter niet beter is; dus hoezo fusievoordeel?

 • no-profile-image

  kesel

  zo is het en zal het ook blijven belangrijkste is dat door een sterk bedrijf de melkprijs gemiddeld op een goed niveau ligt. Het is niet te hopen dat handelaren de cooperaties in nederland uit elkaar gooien, zou jammer zijn en niet goed. Van Bakel heeft echt niet gezorgd voor een hoge melkprijs al doen ze dat graag geloven, het zijn gewoon ordinaire handelaren die melk nodig hebben om aan te verdienen en marktmacht uit te kunnen oefenen, teveel van dit soort grappenmakers doet de totale melkveehouderij verzwakken.
  Wel belangrijk is dat het nieuwe bedrijf strak geleid word, en dat er goede onderhandelaars werken(je zou maar eens achteraf veel te goedkoop leveringscontract afsluiten)

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als dit de teneur is van de fusie, dan kunnen ze zich beter nog eens bezinnen.
  Allemaal gelukkig dat Sanders weg gaat, die steeds op deze manier te werk ging. Maar hij is nog niet weg of de volgende staat al weer op die probeert de eventueel slechtere melkprijs van Campina recht te kletsen. Heren hier worden en werden jullie niet voor betaald, men verwacht dat jullie een betere melkprijs weten te realiseren en geen gezwam (en zeker niet vooraf). En er staat nog een rekening open, extra melkgeld door de zogenaamde hogere toegevoegde waarde waar in het verleden door de veehouders in geinvesteerd is. Waar blijft deze toegevoegde waarde en anders "wat is er met die centen (vele miljoenen euro's) gebeurd"?

 • no-profile-image

  gert

  de kleine zuivelbedrijven zullen de groten dan wakker moeten houden

 • no-profile-image

  dirk

  Nou Wantenaar dan weet je wat je te doen staat gaan voor een betere melkprijs want dat is ook jou taak

 • no-profile-image

  melkveeboer

  nou collega melkveehouders
  ga allemaal van de te grote melkfabriek af. en richt weer meer kleine cooperaties op zoals nu al veel gebeurt .dan krijgen jullie het meeste melkgeld en daar draait het toch om dus wees een ondernemer en zorg voor uzelf en laat u niet hersenspoelen door de grote fusie bondgenoten. wij hier zijn in 1984 van een grote fabriek naar kleine gegaan en in die jaren heeft dat 200 000 euro opgebracht DUS

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In theorie is de schaalvergroting natuurlijk de oplossing, maar in de praktijk werkt het nogals eens anders uit. Misschien is het goed om eerst de vinger achter dit probleem te krijgen voordat we verder gaan met schaalvergroten.

 • no-profile-image

  M.Thieme

  Rouveen en Cono betalen al jaren de hoogste melkprijs!!! En laten dat nu net de twee kleinste fabrieken van nederland zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.