Home

Achtergrond 178 x bekeken

Kleine ziekenhuizen vrezen verlies eerste hulp

Burgemeesters van gemeenten met kleine ziekenhuizen in Nederland hebben een brandbrief gestuurd aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarin zij aandringen op het in stand houden van de zogenoemde beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen.

Het betreft een toeslag voor ziekenhuizen met een verzorgingsgebied tot 72.500 mensen.

"Als deze toeslag verdwijnt lukt het niet meer om afdelingen spoedeisende hulp, intensive care, kinder- en verloskundige zorg in de benen te houden'', aldus vandaag de burgemeesters Stavast van Stadskanaal en Vlietstra van Winschoten namens zeven gemeenten.

Zij schreven de brief mede namens de burgemeesters van Hardenberg, Coevorden, Dongeradeel, Delfzijl en Dirksland. Dat zijn de gemeenten met ziekenhuizen met een verzorgingsgebied tot 72.500 inwoners. De burgemeesters vrezen dat door de voorgestelde variabele beschikbaarheidstoeslag de ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden minder geld zullen ontvangen, waardoor het verlenen van acute hulp in het gedrang komt.

Dergelijke hospitaals hebben minder patiënten dan ziekenhuizen in grootstedelijke gebieden. De vaste kosten zijn echter net zo hoog als voor de grotere ziekenhuizen. Een variabele regeling leidt tot een lagere vergoeding, terwijl de dichtbevolkte gebieden door het grotere aantal patiënten juist meer geld krijgen.

Afhankelijk van het ziekenhuis levert de voorgestelde maatregel een inkomstenverlies op variërend van 700.000 tot 3 miljoen euro in de genoemde gemeenten, aldus de burgemeesters.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.