Home

Achtergrond

Klacht tegen staat bij Europese Hof om AWACS

Leden van de vereniging Stop AWACS hebben een klacht ingediend tegen de Nederlandse Staat bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat liet Stop AWACS dinsdag weten.

De klagers vinden dat het Rijk te weinig doet om een einde te maken aan de ernstige geluidsoverlast, veroorzaakt door vliegtuigen van de AWACS-basis bij Schinveld. Bovendien wegen de Europese rechten van de mens zwaarder dan de belangen van de NAVO, die dan ook moet stoppen met het veroorzaken van ernstige geluidsoverlast boven Limburg, aldus de klagers.

De stap naar het Europese Hof is mogelijk na de uitspraak van de Raad van State op 18 juli. Die oordeelde dat een vrijstelling van de minister van VROM voor de kap van 6 hectare bos in Schinveld twee jaar geleden, ten onrechte was gegeven. Dat bos moest van de NAVO en ook van de minister weg, om meer ruimte te geven aan AWACS-vliegtuigen bij het landen en opstijgen.

In dat gewraakte Nimby-besluit (Not In My BackYard) ontnam de minister allerlei bevoegdheden van de dwarsliggende lokale overheid, die het bos niet wilde kappen, en trok de beslissingsbevoegdheid naar zich toe. Het daarop volgende besluit tot boskap noemde de Raad van State onzorgvuldig voorbereid en ondeugdelijk gemotiveerd. Bovendien was er geen reden tot die grote haast. Ondanks deze uitspraak van de Raad van State heeft minister Jacqueline Cramer (PvdA) van VROM het Nimby-besluit nog steeds niet ingetrokken. Dat vinden de klagers bij het Europese Hof ,,onrechtmatig''.

Nederland moet ervoor zorgen dat een einde komt aan de geluidsoverlast, die in Schinveld en Brunssum tot 100 decibel oploopt, aldus de klagers bij het Europese Hof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.