Home

Achtergrond 2 reacties

Kassabon of stembiljet

Sonja Van Tichelen, directeur van de overkoepelende Europese dierenbeschermingsorganisatie Europe for Animals, vindt het onverantwoord om de consument verantwoordelijk te maken voor een beter dierenwelzijn.

Al twee deccenia soebatten rijk en organisaties voor dierenrechten wat wel en niet bij wet geregeld moet worden. Hier ligt een frustatie van de dierenbeschermers aan ten grondslag. De consument handelt in de winkel niet naar wat hij als burger betoogt. Ofwel, hij zit in de spagaat van kassabon en stembiljet. Het is ook niet populair om de eigen achterban op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Het is onbegrijpelijk dat Van Tichelen betoogt dat de consument geen goede keuze kan maken, omdat hem daarvoor de informatie ontbreekt. Diezelfde persoon is wel goed genoeg om een handtekening onder een burgerinitiatief over intensieve veehouderij te zetten. En hij telt ook bij het tellen van Kamerzetels.

De Partij voor de Dieren bestempelt dit pleidooi als 'de leugen van de sector'. Anno 2008 moeten we iedereen op zijn eigen verantwoordelijkheid kunnen aanspreken, behalve de prijsbewuste consument?

Natuurlijk is het goed om minimumeisen af te spreken. Die eisen moeten voor eerlijke concurrentie (in Europa) zorgen. Een gelijk speelveld, heet dat in jargon. Als de burger meer wil, moet hij daar als consument voor betalen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de consument is tweeslachtig,als je hem vraagt is hij voor een beter dieren welzijn maar in de winkel kijkt hij naar de prijs.

 • no-profile-image

  eisses

  als de3 consument de vis wel koopt op een groen of rood etiket,gekweekt of natuur , dan kan de consument ook onderscheid maken tussen vlees,
  die van ver (zd- amerika co2)komt.
  al onze vleesprodukten kunnen ook op deze manier gestickerd worden.
  alles wat van nederlandse herkomst is ORANJE
  scheelt heel veel vlieguren en co2
  voor groenten en fruit en bloemen hetzelfde laken een pak .
  milieumensen moeten hun auto de deur uitdoen en mogen alleen nog op de fiets op vakantie (ik heb nog nooit gevlogen )

Of registreer je om te kunnen reageren.