Home

Achtergrond

Kapvergunning 'Anne Frankboom' terecht verleend

De vergunning voor de kap van de 'Anne Frankboom' is vorig jaar door het Amsterdamse stadsdeel Centrum terecht verstrekt.

Dat heeft de bezwaarschriftencommissie beslist. Overigens betekent dat nog niet dat de boom nu definitief omgaat, maakte het stadsdeel vandaag bekend.

Momenteel vindt nog intensief overleg plaats tussen de eigenaar van de beroemde kastanjeboom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, het stadsdeel, de Anne Frank Stichting en de stichting Support Anne Frank Tree. Die laatste wil dat de boom nog minstens vijf jaar blijft staan met behulp van onder meer een stalen steunconstructie. Volgens het stadsdeel houdt de eigenaar de vergunning nu achter de hand voor het geval de plannen om de boom te redden niet uitvoerbaar blijken te zijn.

Het stadsdeel was eerder van mening dat de 31 ton zware kastanje omver moet, omdat hij lijdt aan de agressieve dikrandtonderzwam. De kap stond aanvankelijk gepland voor eind november, maar de Bomenstichting en een aantal omwonenden staken daar een stokje voor door naar de rechter te stappen. De rechter oordeelde dat de bezwaarschriftencommissie de zaak eerst moest bekijken.

De commissie, die zich onlangs voor de tweede keer over de vergunningverlening boog, heeft uit alle deskundigenrapporten kunnen opmaken dat de boom in zeer slechte staat verkeert. Tegelijkertijd zijn de experts het erover eens dat de kastanje zonder risico kan blijven staan tot hij vol in blad staat. Op dat moment neemt de kans op stambreuk namelijk toe. Indien de benodigde maatregelen worden getroffen, kan de boom naar verwachting nog vijf tot vijftien jaar mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.