Home

Achtergrond 1 reactie

Kansen Koesteren

2008 belooft een goed landbouwjaar te worden; toch zijn er valkuilen.

Het zelfvertrouwen is helemaal terug en het imago van de boer blinkt aan alle kanten, al dan niet als gevolg van het tv-programma Boer zoekt vrouw. 2008 staat in het teken van louter succes. Zelfs varkenshouders, die een rotjaar met slechte prijzen achter de rug hebben, kunnen stijgende prijzen tegemoet zien. Akkerbouwers kennen al sinds 2007 de prettige financiële gevolgen van schaarste aan grondstoffen en melkveehouders maken een ongekende groeispurt dankzij de melkprijzen. Euforie alom. Het optimisme kent haast geen grenzen, zoals uit diverse in-terviews in deze Boerderij blijkt. Áls er al grenzen aan het optimisme zijn, moeten ze in de volgende hoeken worden gezocht:

● De samenleving deelt de euforie van de biobrandstoffen niet. Het meest schrijnende voorbeeld van dit verzet dateert van vorige week. Milieu-organisaties keuren mestvergisting af. Ze vinden het niet duurzaam, omdat ze de veehouderij niet duurzaam vinden. Al is de redenering niet loepzuiver, ze zal wel gehoord worden. Wel loepzuiver zijn de vraagtekens die gesteld worden bij landbouw die brandstof produceert in plaats van voedsel. Is dat wel verantwoord met het oog op voedseltekort in de wereld? Daarop moet een zinvol antwoord komen.

● De boer ziet zijn investering in duurzaamheid niet terugbetaald. Dit jaar ondertekent LTO een convenant met overheid en bedrijfsleven. Daarin staat dat de land- en tuinbouw broeikasgas terugdringt met 30 procent. Dat vergt investeringen. Maar wie garandeert hogere prijzen? Tot heden zijn politieke en maatschappelijke aanpassingen nooit gecompenseerd met hogere prijzen.

● Een goed imago is broos. De media zijn nu op de hand van de boer, dankzij de mooie inkijkjes bij single boeren. De boer is hot. Dat kan in één klap omslaan. Een dierziekte, daar kan de boer niet zoveel aan doen. Maar wel aan affaires rond (bijvoorbeeld) voedselveiligheid. Waakzaamheid is geboden.

Foto

Marcel Henst

Eén reactie

 • no-profile-image

  willem van der meer

  Geachte Heer Henst, beste Marcel, ook deze BOERDERIJ is een compliment waard(ig) ! En een dergelijke symphonie op de ""loftrompet"" uit het kritische Woudenberg is heel bijzonder.
  Maar.....de 4 kopstukken hebben en geven hun visie, waar blijft die visie van onze minister ?? Wat vrijblijvende constateringen en enige visioenen.
  Heb ik wat gemist ???

  met groet,

  Willem van der Meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.