Home

Achtergrond 222 x bekeken

Kans op WTO-beraad ministers rond Pasen

De kans is groot dat er rond Pasen een ministeriële bijeenkomst komt voor de zogeheten Doha-ronde in de wereldhandelsorganisatie WTO.

Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel) bespeurt daarvoor een positieve stemming. Hij sprak vandaag in het Zwitserse Davos met zijn tegenhangers van de grote handelsmachten VS, India, Brazilië en met WTO-topman Pascal Lamy.Mandelson wil in elk geval een akkoord voor november, wanneer de Amerikaanse president George Bush zijn ambt overdraagt.

Bij de zogeheten Doha-ronde proberen de 151 lidstaten van de WTO om vooral de wereldhandel in landbouwproducten te liberaliseren. Nu gaat die handel nog gepaard met veel subsidies, invoerheffingen en exportsubsidies. Aanpassingen in de regels voor deze handel kunnen zeer ingrijpend zijn voor landbouwsectoren, ook in Nederland.

Vorig jaar strandde het Doha-overleg, dat in 2001 was ingezet in de gelijknamige hoofdstad van Qatar.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim zei zaterdag dat een doorbraak mogelijk is. De komende twee maanden zijn volgens hem cruciaal.

De Indiase minister van handel Kamal Nath zei: "We zijn het erover eens dat het momentum, de inzet en de wil nooit groter is geweest dan nu om deze ronde af te sluiten.''

De Amerikaanse handelsgezant Susan Swaab stelde dat een akkoord mogelijk is voor het einde van het jaar, als iedereen dat wil.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.