Home

Achtergrond 2 reacties

Kamer wil volledige klepcontrole

De klepcontrole bij diertransporten moet alsnog volledig worden ingevoerd. En er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar het toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de dierlijke keten.

Deze eisen legde een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag op tafel tijdens een debat met minister Gerda Verburg over de VWA. Zij stemde in met een onafhankelijk onderzoek. Een volledige klepcontrole ontraadde ze.

Eerder deze week lekte een gevoelig rapport uit, gemaakt in opdracht van de VWA, waarin werd geconcludeerd dat het toezicht van de VWA op de dierlijke keten flink tekortschiet.

Minister Verburg meldde in een brief, die zij voor het debat naar de Kamer stuurde, dat zij noch haar voorganger Cees Veerman van het rapport op de hoogte was. "Dit had wel moeten gebeuren." Ze zei onderzoek te laten doen, dat begin maart klaar moet zijn.

De linkse oppositie, aangevuld met de coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie, namen hiermee geen genoegen. Zij eisten een onafhankelijk onderzoek. De andere fracties legden zich daarbij neer.

PvdA en ChristenUnie zijn nu alsnog voor invoering van 100 procent controle aan de klep, in elk geval tot het genoemde onderzoek klaar is en mogelijk langer. CDA, VVD en SGP wilden eerst de uitkomsten afwachten.

De linkse oppositie sprak stevige oordelen uit over het feit dat Verburg niet op de hoogte zei te zijn van het rapport. Marianne Thieme (PvdD) sprak van een politieke doodzonde. Verschillende fracties sloten een parlementair onderzoek na verschijnen van het rapport niet uit. Het debat liep nog bij het sluiten van de krant.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    carlo simpel

    In deze zou oog kleppen controle ook niet misstaan.Deze discussie is overbodig net zoals vlees eten ook overbodig is. Het is alleen maar een ,,luxe,,idee. Daar moet dan ook maar voor betaald worden door al diegene die vet willen worden van vet mesten.

  • no-profile-image

    Frank

    Deze rapporten duiken altijd op als de VWA te weinig werk voor het personeel heeft. Een goed onderzoek hierna is hard nodig, maar dit kost ook weer geld. VWA moet alleen nutig werk doen wat echt nodig is. Want de veehouders kunnen deze dure mensen nauwelijks betalen, het gaat allemaal over onze rug. Dat de dier transporten goed verlopen is in het belang van de veehouder, hij wil dat zijn dieren goed vervoert worden. Dit controleert de veehouder zelf wel, hier is de klepcontrole overbodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.