Home

Achtergrond

Kamer wil onderzoek naar kleinvolière en mat voor kalveren

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van ontwikkeling van de kleinvolière als huisvesting voor legkippen. De legbatterij verdwijnt immers in 2012. Ook wenst een meerderheid onderzoek naar het houden van kalveren op rubberen matten.

De wens voor de kleinvolière bleek op 28 januari, toen de Tweede kamer discussieerde over de Nota Dierenwelzijn en de Nationale Agenda Diergezondheid. De ChristenUnie en het CDA dienden een motie in om de kleinvolière voor huisvesting van legpluimvee te ontwikkelen. De motie kreeg steun van de VVD, PVV en SGP. Een oude motie van de PvdD wilde een verbod van de verrijkte kooi. Doch het ministerie nam die motie niet over. De minister ziet de kleinvolière nu als een reëel alternatief.

De verrijkte kooi biedt per kip 750 cm2 ruimte (legbatterij 550 cm2), er is nu ook een zitstok 5 cm boven de gazen vloer, er is een bijkomende nestruimte en een nestbakje waar één kip tegelijk in past. De EU staat de verrijkte kooi toe als alternatief voor de legbatterij, die per 2012 verboden wordt.

De kleinvolière is een Duitse variant op de verrijkte kooi. De Duitse regelgeving eist ten opzichte van de Europese verrijkte kooi hogere kooien met meer oppervlakte per hen. Ook is er een minimum oppervlakte per kooi. Bijgevolg passen er dan 60 legkippen in.
Bovendien zijn minimumnormen vastgelegd voor de strooiselvoorziening en het nestoppervlak. De Nederlandse politici nemen de Duitse variant niet zonder meer over, want in de motie spreken ze over ‘ontwikkelen’.

Ook lijkt zich in de Tweede Kamer een meerderheid af te tekenen voor nader onderzoek naar de rubberen matten in de kalverhouderij. Verburg wil de mat per 2009 verplichten, maar de Kamer wil eerst onderbouwd zien of deze een verbetering is.

Het debat liep flink uit: 10 uur vergaderen. Het gaat verder op 4 februari 2008.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘dierenwelzijn’

Meer informatie LNV dossier Dierenwelzijn

Meer informatie Kamer is voor kleinvolière

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.