Home

Achtergrond 206 x bekeken

Kamer rekent op actie van EU tegen chaos in Kenia

Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP rekent erop dat de Europese Unie in actie komt om verdere escalatie in Kenia tegen te gaan na de presidentsverkiezingen in het Oost-Afrikaanse land.

Volgens de SP moet de Nederlandse regering erop aandringen dat in Europees verband een hertelling van de stemmen onder onafhankelijke toezicht wordt geëist.
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelt dat het logisch is als daarop wordt aangedrongen in Europees verband, omdat de EU de verkiezingsuitslag in Kenia al in twijfel heeft getrokken. Zijn CDA-collega Kathleen Ferrier heeft vragen gesteld aan minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) over wat Nederland nu doet en wil dat antwoord eerst afwachten. Wel ligt het volgens haar voor de hand dat Nederland in EU-verband actie onderneemt.
De EU heeft eerder deze week aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de verkiezingen vorige week in Kenia. Maar volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang en SP-senator Eric Smaling, die als verkiezingswaarnemer in Kenia aanwezig was, is een hertelling van de stemmen op centraal niveau in Nairobi nodig om verdere escalatie in het Oost-Afrikaanse land tegen te gaan.
"In mijn kiesdistrict, dat zo'n 140 stembureaus behelsde, was er sprake van goede controle en transparantie. Maar wat er daarna met deze stemmen is gebeurd weet eigenlijk niemand'', stelt Smaling. Volgens hem is een onafhankelijk onderzoek mooi, maar kan er alleen maar met een hertelling worden nagegaan of er is gesjoemeld en of de stemmen van de lokale stembureaus kloppen met de cijfers in Nairobi.
Verder wijst Ferrier er nog op dat Nederland als gever van ontwikkelingshulp druk kan uitoefenen. Vooral omdat volgens haar goed bestuur een belangrijke reden is bij het geven van hulp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.