Home

Achtergrond 15 reacties

Kamer is voor kleinvolière

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van ontwikkeling van de kleinvolière voor legpluimvee als alternatief voor de legbatterij.

Een motie van ChristenUnie en CDA kan rekenen op de steun van de VVD, PVV en SGP. Dat bleek vandaag bij een debat over de Nota Dierenwelzijn en de Nationale Agenda Diergezondheid.

De motie 'overruled' een oude motie van de PvdD voor een verbod op de verrijkte kooi. Ernst Cramer (ChristenUnie) zei de nieuwe motie als invulling van de oude motie te zien. Hij beschouwt de kleinvolière als tussenstap.

Minister Gerda Verburg heeft de kleinvolière eerder een reëel alternatief genoemd. Een verbod op de verrijkte kooi is volgens haar te ingrijpend voor de sector.

De Nota Dierenwelzijn van minister Verburg kan rekenen op steun van CDA, PvdA en VVD. Van de grote fracties vond alleen de SP de nota teleurstellend. Met de kleine linkse fracties vindt de SP de nota te weinig concreet.

Behalve voor de kleinvolière lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor nader onderzoek naar de rubberen matten in de kalverhouderij. Verburg wil de matten per 2009 verplichten, maar de Kamer wil eerst onderbouwd zien of het een verbetering is.

PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens opperde om het werken met een melkrobot te koppelen aan verplichte weidegang voor melkvee. Verburg ziet zo’n verplichting niet zitten. Het 9 uur durende debat liep fors uit en wordt later voortgezet.

Lees ook PvdA ziet niets in 'opgerekte' verrijkte kooi

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.Thieme

  Ben jij het echt folkert, ben jij echt pseudoniem van het wakker dier en het hijgend hert. Folkertje toch. Ik denk nog vaak aan vroeger toen we samen ten strijden trokken tegen die medogeloze, gewetenloze gemene boeren.Deze beulen die geen enkele liefde voor dieren voelen. Wat hadden we een mooie tijd samen, wij de redders van de dieren. Met onze idealen, wat gaf ons dat een geweldig gevoel he. Ik kan je nu
  niet opzoeken Folkert, dat is niet goed voor mijn carriere. Mischien in het geheim een keer, nog een keer herrinneringen ophalen. Dat zou mooi zijn. Groetjes en XXX

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ja ik ben het Marjanne, ik folkert van der Graaf ben het pseudoniem van een wakker dier en hijgend hert. ze hebben me ontmaskerd. Ik moet nog even geduld hebben. Maar zodra ik weer vrij man ben gaan we weer samen ten strijden hoor!!!Ik heb het hier best wel voor elkaar hoor Marjanne, wel een beetje krap(net als de dieren) Maar ik heb internet, en zo probeer ik mijn steentje alsnog bij te dragen aan een betere wereld. Lekker een beetje tegen die gewetenloze gemene boeren aan trappen, zo kom ik de dag wel door. En ik zit dan alleen, dat is minder leuk. Maar ja dan kan ook niemand me pijn doen, en dat voorrecht hebben de dieren niet. Vooral in de biologische kippenhouderij schijnen ze elkaar kapot te pikken. Daar weet ik ook zo 1, 2, 3, even geen oplosing voor. Maar daar ben ik ook niet voor. Nou ik moet weer even rusten groetjes van mij

 • no-profile-image

  Wizzkid

  Dus heer Waalkens, zouden alle mensen die met geautomatiseerde omstandigheden omgaan ook een soort uitloop moeten hebben?
  Als je dier en mens op een lijn zet moet je wel consequent zijn....
  Dat Marianne trouwens in Maarssen wil wonen....

 • no-profile-image

  gert

  wakker dier,de beste stuurlui staan altijd aan wal

 • no-profile-image

  Ernst Westerink

  Dierenwelzijn blijkt alleen over boerderijdieren te gaan. Al die honden en katten die door hun baasjes worden vetgemest, doodgeknuffeld en zelfs van jasjes voorzien, doen er kennelijkvoor de pvdd niet toe. Of zijn dat hun eigen dieren? En betalen zij ook de extra belasting aan de staat terug die deze minder in rekening brengt omdat er zoveel geld binnen komt uit de vee-export? Zo niet, dan is dat behoorlijk huichelachtig!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja Sybren de ambtenaarij/politiek wil op de stoel van de boer gaan zitten , maar zelf de handen niet vuil maken. En natuurlijk 3 keer per jaar op vakantie en om 5 uur de deur achter zich dicht trekken. En de boer maar blijven verwijten dat ze zelf voor dit beroep hebben gekozen. De volgende generatie bedankt voor de eer als het zo doorgaat

 • no-profile-image

  praktijk is anders dan theorie

  Kom met geld over de brug kamer. Koop die oude stallen. Deze boeren hebben geen uitkering, zoals als wakker dier uit weidenstein. Dan kom je met beleid,en oplossing. Mevrouw M. Thieme moest trouwens wel toe geven dat de biologiche kippen houderij toch ook niet het paradijs voor de kippen is. Heel veel kale kippen, van het elkaar kapot pikken!!!! Waar kan je beter zitten, Amsterdam in een flatje, of Afghanistan in de ruimte. Zo is het met de kippen ook.

 • no-profile-image

  wim

  de tweede lijkt wel op een duiventil

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Verburg en schreiers zijn ten hemel schreiend.
  Zetbaasjes van de gangbare boeren!
  Er is nog een lange weg te gaan!
  Desondanks ........Mariannegoed gedaan.
  Op naar de 10 zetels.

 • no-profile-image

  Red Dear

  "Een wakker dier" vergeet niet dat in de jaren dertig vd vorige eeuw ook geklapt werd voor dit soort opruimfiguren...
  Maak je bekend, teken registers waarin je afstand neemt van medicijngebruik op basis van dierproeven.. maar dit gaat nog veel verder want het afdruipeffect van de landbouw voor de gehele NL samenleving is dermate omvangrijk dat je eigenlijk dit land zou moeten verlaten op basis van de uitgangspunten...
  Wat let jou en al die dierenvrienden om een eigen HEILstaat te stichten... in de Noordzee...

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Hela, Wakker Diertje is weer gewekt door het roodradicale gekwek van dame Thieme, Van Velzen en vrouwtje Halsema.
  De zetbazinnetjes van de op de zak van de gewone burger terende activistenclubjes, waarvan Wakker Diertje, Knuppelink oet Twente en de adelijke Hertog lid zijn. Inderdaad, WD'tje nog een lange weg te gaan, er moeten nog vele gekleurde feitjes, selectief vergaarde en uit hun verband gerukte wetenschappelijke verhandelingen, intimidatiestrategieën, nieuwe scheldwoorden en Goebeliaanse propagandamethodes bedacht worden om die vervelende vrijbuiters, boeren genaamd, gedeporteerd (zoals de Brabantse Hertog graag wil) en van hun bedrijven te krijgen.
  Edoch, de weg voor jullie is vol gaten en lang en eens zal blijken dat voor jullie helaas de brug open staat, zodat je niet verder kunt. Van de geschiedenis heeft de mensheid gelukkig geleerd dat radicalisme niet de oplossing biedt en men zal de relnichterige toon van de roodfascistische zogenaamde dierenliefhebbers als water op een vette paraplu van zich af laten glijden.
  Landbouwers van Nederland, jullie zijn te prijzen, gezond en diervriendelijk voedsel, hoeders van natuur, landschap en groene ruimte. Trek het jullie niet aan, het gebazel van de ontwetende, gemaskerde milieufanaten, laat hun blinde extremistische dwaalleer jullie niet raken. Zet hem op, ga zo door.

 • no-profile-image

  Sybren

  Waalkens weet ook geen donder van waar die over praat. Jeetje, moet nu echt de hele veehouderij door de politiek geregeld worden, wat nu wel of niet moet?

 • no-profile-image

  antie M. Thieme

  Weet je wat ik denk wie onder het psodoniem wakker dier uit weidenstein reageert: schrik niet, folkert van der G.!!!
  Hij leeft in zijn fantasiewereld, en als ik hem uitnodig om op de boerderij te komen kijken blijft het 'dood'stil. Al een hele tijd niet meer in de wereld geweest. Weet je folkertje, alles wat boeren verdienen steken ze in dierwelzijn, vaak gaat dat i.s.m. bedrijfsuitbreiding om het geheel rendabel te maken(wij hebben immers geen uitkering zoals jij) En als lieden zoals jij die van toeten nog blazen weten menen te moeten reageren, dan adviseer ik: eerst eens komen kijken op een bedrijf. Laat je voorlichten door boeren. En niet door je eigen uitkeringstrekkende linkse clubje niksdoenenrs. En kom met echte oplossingen als je zo goed weet hoe het niet moet. En met oplossingen bedoel ik ook oplossingen, maar daar heb ik je nog nooit op kunnen betrappen. Loze kreten, dat is alles!!!

 • no-profile-image

  gert

  waalkens ga jij maar koeien halen,een mooie dagtaak voor jou

 • no-profile-image

  ruimte

  Ruimte is blijkbaar een gevoelig onderwerp. Of het nu gaat over elkaar de ruimte geven in een gesprek of de ruimte voor mens en dier.
  Zolang men er van uit gaat dat mensen zelf kunnen leven in een soort legbatterij zul je nooit begrip krijgen dat de kip meer "ruimte" nodig zou hebben.

  De Politiek moet zich eens meer bezig houden met de huisvesting van Paarden,
  Daar moet een wet voor komen dat ze minimaal 15 vierkante meter ruimt nodig hebben. Maar die stadse die zelf in een legbatterij woont vindt het blijkbaar vanzelfsprekend. Maar vergeet daarbij dat zij nog een wandeling naar Mc Donalds mag ondernemen en het paard maar wachten wanneer het gewicht weer terug komt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.