Home

Achtergrond

Kabinet zet voordracht Waddenzee door

Het Nederlandse kabinet zet de voordracht van de Waddenzee voor de Werelderfgoedlijst van de VN-cultuurorganisatie Unesco door.

Dat heeft een zegsvrouw van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag laten weten. De regering van de Duitse deelstaat Hamburg sprak zich maandag uit tegen de voordracht.

De deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein en de Duitse federale overheid steunen de voordracht wel. "Het gebied verdient deze erkenning'', aldus de woordvoerster van LNV. "Slechts een procent van het totale gebied valt onder de deelstaat Hamburg. Deze afwijzing valt te overzien.''

Eerder had ook de Centrale Vereniging van Duitse Zeehavenbedrijven (ZDS) zich tegen de nominatie uitgesproken. De organisatie is bang dat de ontwikkeling van de havens in het geding komt als er strengere beschermingsnormen voor de Waddenzee gaan gelden.

De voordracht moet voor 1 februari bij Unesco liggen. Daarna zal de VN-organisatie in juli 2009 besluiten of het natuurgebied daadwerkelijk op de Werelderfgoedlijst terechtkomt. De Nederlandse Waddenvereniging toont zich zeer verheugd met de standvastigheid van minister Verburg. "We zijn hier erg gelukkig mee en zijn ervan overtuigd dat het nu goed komt'', aldus een zegsman.

Nederland heeft nu zeven vermelding op de lijst: het voormalig eiland Schokland, het Woudagemaal in Lemmer, de Stelling van Amsterdam, het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, de molens van Kinderdijk, de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao en de polder De Beemster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.