Home

Achtergrond 161 x bekeken

Kabinet steunt snelrecht voor belager hulpverleners

Het kabinet is er voorstander van om snelrecht toe te passen tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners.

Dat het Openbaar Ministerie in Rotterdam deze week heeft aangekondigd daarmee te beginnen, juicht premier Jan Peter Balkenende toe. "Dat verdient navolging'', zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.

Naar aanleiding van de vele incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling noemde Balkenende het "volstrekt ontoelaatbaar'' dat politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel zijn belaagd. Dit soort gedrag moet volgens hem keihard worden aangepakt.

De premier veroordeelde het ook in scherpe bewoordingen dat tijdens de jaarwisseling scholen en auto's in brand zijn gestoken en dat er vele andere vernielingen in gemeenten zijn aangericht. Hij vindt het opmerkelijk dat er elk jaar weer lieden zijn die de jaarwisseling misbruiken om criminele daden te plegen. "Dat is ziek en fout en moet worden aangepakt'', zei Balkenende.

Hij sprak verder over mensen "die een gebrek aan beschaving'' hebben, die zich "volstrekt onverantwoord gedragen'' en die een ,,zieke mentaliteit'' hebben. Een basisschool in de fik steken, is "tot op het bot fout'', stelde de premier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.