Home

Achtergrond

KLPD jaagt met lokvrachtwagens op ladingdieven

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat dit jaar extra inzetten op het terugdringen van diefstallen uit vrachtwagens.

Daartoe heeft het de beschikking over een aantal geprepareerde vrachtwagens die het inzet als lokwagen. Dat heeft het KLPD vandaag bekendgemaakt. Medio november heeft het KLPD een proef gehouden met de inzet van een van die wagens, dat leverde tien aanhoudingen op.

Naar schatting wordt jaarlijks 280 miljoen euro schade geleden door zogenaamde 'zeilensnijders'. Dieven snijden eerst een klein gat in het dekzeil van een vrachtwagencombinatie om te lading te bekijken. Als die interessant blijkt, laden zij die over in een eigen wagen. In totaal leveren landingdiefstallen het bedrijfsleven jaarlijks een kostenpost van naar schatting 350 miljoen euro op.

Het KLPD heeft de lokwagen in eerste instantie ingezet op parkeerplaatsen langs de snelwegen die voorkomen in de top 20 van parkeerplaatsen waar de meeste incidenten plaatsvinden. "In de toekomst zullen we de wagen zelfstandig inzetten, of in samenspraak met regionale korpsen ook buiten de snelwegen.''

Tijdens de proef heeft het KLPD de lokwagen tien keer ingezet. Vier keer hapten dieven toe. Alle betrapte dieven komen uit Nederland. De meesten wonen in een straal van 50 kilometer van de plaats van de diefstal.

Het KLPD brengt de lokwagens nu onder de aandacht omdat het hoopt dat daar een afschrikwekkende werking van uitgaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.