Home

Achtergrond

KLPD houdt landelijke staking

De politiebonden slaan voor het eerst op het actiefront de handen ineen voor een betere cao voor het politiepersoneel. Dat doen ze vandaag met een gezamenlijke, landelijke staking.

De actie gaat de hele dag duren. De vakorganisaties proberen op deze manier een doorbraak te forceren in het cao-conflict dat ze hebben met de baas van de politie, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe voerden de twee grootste politiebonden, ACP en NPB, apart actie. Daar komt nu verandering in.

De politiemensen van het KLPD worden vanuit het hele land met bussen naar twee actiecentra in Driebergen en Zoetermeer worden gebracht. Een woordvoerder van het gezamenlijke actiecomité verwacht per locatie minstens zeshonderd stakers.

Alle onderdelen van het KLPD, waaronder de verkeersdienst, de spoorwegpolitie en de rechercheafdeling, doen mee met de werkonderbreking. Om de noodhulp te garanderen worden zondagsdiensten gedraaid.

In principe staken ook de flitsagenten op de snelwegen. Automobilisten die van die gelegenheid gebruik willen maken door het gaspedaal eens flink in te drukken, moeten misschien toch nog eens nadenken: er zijn volgens de zegsman van het actiecomité altijd politiemensen die op zo'n stakingsdag toch aan het werk gaan.

Ook de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) doet mee aan de acties, hoewel het personeel bij die dienst niet staakt. De begeleiders van premier Jan Peter Balkenende doen gele hesjes om de autostoelen, goed zichtbaar voor de minister-president als hij achterin zit. Degenen die koningin Beatrix begeleiden, dragen die dag buttons om te laten zien dat ze zich achter de acties scharen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.