Home

Achtergrond 4 reacties

'Juridische opening in al jaren slepende IBR-zaak'

Advocaat Hans de Boer ziet een juridische doorbraak in de IBR-zaak. De Boer staat twee melkveehouders bij in hun langlopende juridische strijd tegen vaccinleverancier Bayer.

De raadsman baseert zich op een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Het hof heeft geoordeeld dat geneesmiddelenfabrikant Bayer boeren moest waarschuwen toen duidelijk werd dat dierenartsen op basis van een werkinstructie, die verschilde van de voorschriften uit de bijsluiter, de IBR Marker-entstof toedienden bij het verplicht vaccineren tegen IBR. Volgens advocaat Hans de Boer, die twee melkveehouders bijstaat in de langlopende juridische strijd tegen Bayer, betekent de uitspraak een doorbraak.

De fabrikant zou volgens de advocaat alsnog mogelijk aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de schadelijke gevolgen, die ontstonden na het toedienen van de verplichte vaccinatie. Bij de inentingen was er een verschil over de manier waarop geënt moest worden in de tekst van de bijsluiter van het medicijn en in de werkinstructie.

Bayer vindt dat dierenartsen moeten weten dat in beide gevallen hetzelfde wordt bedoeld. Runderen moesten intramusculair worden geënt tenzij er gevaar voor een acute uitbraak was of een groot infectie-risico. Dan moest ook intranasaal worden geënt.

Het standpunt van de geneesmiddelenfabrikant vond de rechter niet overtuigend, vooral omdat er ook deskundigen zijn die de mening van Bayer dat in beide gevallen hetzelfde werd voorgeschreven niet delen.

Olga Hoekstra

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans de boer

  Bedankt boer Piet. We gaan er voor!
  Hans de Boer

 • no-profile-image

  Genetisch gemanipuleerde marker

  Waar zijn de dossiers van mij en van die honderden boeren bij de LTO gebleven.
  Jan Cees Vogelaar zei toen in Joure"" de onderste steen zal boven komen.""
  Meneer zat zelf wel droog bij LTO en gezondheidsdienst.ID Lelystad onderzocht zelf de vele dode koeien terwijl ze zelf dik verdienden aan het oktrooi van het markervacin voor IBR.Toen nog eens het imago schade door de slijterkoeien,daar we nu de PBB nog aan te danken hebben.
  Jongens bedankt................
  Trouwens succes met de volgende saop de verplichte enting tegen Blauwtong. De geesten worden al weer rijp voor gemaakt om weer een massale spuit aktie te houden. Kwam het serum om het IBR-vacin te maken in 1999 niet uit Zuid-America.Want de jungel was BSE vrij. Omdat virussen alleen willen groeien op levende cellen heeft de uitvinders van deze levende marker-vacin al eens bij de rechter verklaard dat het afdoden met gamma stralen soms wel eens niet goed ging. Laten ze nu net ook blauwtong hebben in Z-America en virus X waar we nog mee te maken krijgen. De heren hadden gedacht door lage temperaturen dit deel van EU dat het zou uitzieken alleen de temperatuur werd sub-tropisch.
  De waarheid heeft altijd een schel geluid ook na jaren van zwijgen.

  P.S

  De grootste verspreider van IBR was sperma.Jabot werd nog wel even in de uitverkoop gedaan voor het EU-verbod en toen mochten we spuiten.Nu zie je weer dat de hand wordt gelicht met boeren die eigen sperma verhandelen dus IBR bestrijding gaat weer goed.Oktrooi van de markers is Nederlands als het nu voor IBR of MKZ wordt ingezet. Nederland is ook het land van koopmannen en dominees.

 • no-profile-image

  piet

  het is inderdaad te hopen dat de grote jongens een keer een tik op hun vingers krijgen, heel de enting heeft mij ook veel ellende gegeven met te vroeg kalvende koeien en zwakke dieren maar helaas lto kon er niets aan vergoeding uit krijgen telwijl de bewijzen er waren.
  jammer dat de GD het toen ook af liet weten
  een gedupeerde boer zuidholland

 • no-profile-image

  boer piet

  heb er nooit vrede mee gehad dat Bayer zonder schadevergoeding weg kon komen door levering van IBR vaccin wat besmet was met BVD.Ik hoop van harte dat het deze jongens lukt om de dure juristen van Bayer te verslaan.
  ons is het in ieder geval niet gelukt.Succes toegewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.