Home

Achtergrond 205 x bekeken

Japanse walvisvaarders nemen activisten gevangen

Japanse walvisvaarders hebben dinsdag in de wateren van Antarctica twee milieuactivisten gevangengenomen.

Het duo, medewerkers van de radicale Sea Sheperds, worden tegen hun zin vastgehouden op een van de vissersschepen, aldus Australische media.

Het gaat om een Australiër en een Brit. Zij waren eerder op de dag aan boord gegaan om de bemanning een brief te overhandigen waarin zij stelden dat de Japanners illegaal walvissen doden. Vervolgens werden zij gevangengenomen, aldus een woordvoerster van Sea Sheperds. Het bewuste schip, de Yushin Maru No 2, is weggevaren van de milieuactivisten en neemt volgens hen geen radiocontact op.

Japan werd in 1986 door internationale verdragen gedwongen de walvisjacht om commerciële redenen te staken. Sindsdien wordt nog geregeld gejaagd op walvissen onder het mom van "wetenschappelijk onderzoek''. Japan wil in een half jaar tijd ruim negenhonderd dwergvinvissen en vijftig bultrugwalvissen harpoeneren. Het vlees ervan belandt uiteindelijk op menukaarten.

Een woordvoerder van de walvisjagers heeft bevestigt dat het tweetal is vastgenomen en opgesloten in een kajuit. Hij zei dat het tweetal 'illegaal' aan boord was gekomen. Zij probeerden eerst de walvisvangst te belemmeren en zouden ook flessen gif aan boord hebben gegooid.

In de wateren van de Zuidelijke IJszee ontspint zich elk jaar een gevecht tussen tegenstanders van de walvisvaart en de Japanse vloot. Activisten van Sea Sheperds en Greenpeace proberen tussen de jagers en de walvissen te varen om de levens van de dieren te redden. Vorig jaar braken de Japanners hun omstreden jacht vroegtijdig af na een brand in een van de schepen, een drijvende vleesfabriek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.