Home

Achtergrond 171 x bekeken

Januari was een zachte maand

Januari is met een voorlopig temperatuurgemiddelde van 6,5 graden als tweede geëindigd in de lijst van de zachtste januarimaanden sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1706.

Vorig jaar was januari nog zachter met een gemiddelde temperatuur van 7,1 graden. Dat meldde het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) woensdag.

De temperaturen van 13 à 14 graden, die half januari zijn gemeten, waren geen records: op 13 januari 1993 noteerde De Bilt 15,1 graden en Maastricht haalde in de strenge winter van 1947 zelfs 17 graden.

De laatste koude januari dateert van 1997. In dat jaar werd in het begin van de maand de Elfstedentocht gereden. Volgens het weerinstituut past het verloop van de huidige winter volledig in het patroon van de laatste dertig jaar.

Uit de klimatologische gegevens blijkt dat de opwarming van de aarde vooral plaatsvindt in de maanden januari en februari. December doet het minst mee aan de opwarming van het klimaat. Die maand was deze winter ook amper kouder dan normaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.