Home

Achtergrond

Januari = looimaand

Leer looien

De boerennaam voor januari is louwmaand. Louwen betekent looien. Het looien van leer. In de eerste maand van het nieuwe jaar besteedden de mensen vroeger tijd aan het maken van kleding. Huiden van koeien (en andere dieren) werden dan bewerkt tot schoenen en jassen.

Nog meer januari-weetjes

- 2 januari 1997: de koudste dag van het jaar 1997. In Twente werd -20,3 graden gemete. Brrr!
- 18 januari 1963: na een heel koude nacht werd de koudste Elfstedentocht ooit gereden. Je weet wel, die lange schaatstocht langs 11 Friese steden. Bij de start was het -18 graden. Zo’n 10.000 schaatsers deden mee aan de toch. Maar 127 deelnemers bereikten de finish. Tjemig!

Oplossing sudoku

Dit is de oplossing van de sudoku die deze week in Kinderboerderij staat. Zo is hij goed ingevuld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.