Home

Achtergrond

Jaar van het Religieus Erfgoed ingeluid

Pieter van Vollenhoven heeft vanmiddag in Utrecht het Jaar van het Religieus Erfgoed geopend.

Hij deed dat door een klok te luiden op het Domplein. Op het moment van de opening luidden overal in Nederland kerkklokken. Bij een ijskapel die voor de speciale gelegenheid voor de Dom was gemaakt sprak van Vollenhoven de hoop uit het religieuze erfgoed in Nederland niet voor de ogen te zien smelten.

Voor de opening was er in de Domkerk een bijeenkomst waarin Jacobine Geel een debat leidde over de toekomst van religieus erfgoed. Vertegenwoordigers van verschillende geloven namen deel aan de discussie. Van Vollenhoven zei tijdens de bijeenkomst dat overheden en kerkbestuurders de handen ineen moeten slaan om het religieus erfgoed in ons land veilig te stellen. Door ontkerkelijking staat het religieus erfgoed enorm onder druk, aldus van Vollenhoven.

Van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, pleitte voor een integrale aanpak voor het behouden van kerkgebouwen. Volgens hem is het lastig om voor monumenten een nieuwe bestemming te zoeken. Ook is de kans op sloop bij niet-beschermde gebouwen reëel als in stads- en dorpskernen de economische druk groot is, aldus Van Vollenhoven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.