Home

Achtergrond

Inova Fruit stapt in veredelings-bedrijf

Inova Fruit heeft met Plant Research International en een aantal boomkwekers het veredelingsbedrijf Springquest opgericht.

Met ondermeer cisgene technieken wil Inova Fruit sneller ziektebestendige nieuwe hardfruitrassen ontwikkelen. Daarmee stappen afzetorganisaties zelf in de veredeling.

De onderzoekers van Springquest zoeken in wilde soorten en bestaande rassen genen op die bijvoorbeeld de resistentie voor appelschurft verbeteren of hart- en vaatziekten bij mensen helpen voorkomen. Daarbij maakt het bedrijf onder meer gebruik van cisgene technieken, waarbij appeleigen genen worden ingebracht.

Volgens Inova Fruit-directeur Karel van der Linden gebruikt het nieuwe bedrijf ook de klassieke veredelingstechnieken en de markermethodiek, waarbij snel eigenschappen bij nakomelingen worden ontdekt.

De stap van Inova Fruit is ingegeven door de wens om sneller een oplossing voor ziektes te vinden. "Op het vlak van ziekteresistentie en boomtype vinden we dat bestaande veredelingsprogramma’s niet tijdig voorzien in onze problemen. Nu zie je bijvoorbeeld dat rassen die schurftgevoelig zijn niet meeldauwresistent zijn. We willen rassen ontwikkelen die tegen meerdere aandoeningen resistent zijn."

Inova Fruit heeft een meerderheid van de aandelen in bezit. Daarmee hebben de aandeelhouders van Inova Fruit, de afzetorganisaties, zeggenschap in de activiteiten van Springquest.

Als hoofdfinancier heeft Inova Fruit het eerste recht op nieuwe rassen die worden gevonden. Springquest draagt het recht op het ras dan over op Inova Fruit en de aandeelhouders die de afzet ter hand nemen. Ook zullen bestaande rassen verder worden ontwikkeld en veredeld. Hoe groot de investering is, is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.