Home

Achtergrond 170 x bekeken

Inflatie stabiel in december

De inflatie in Nederland is in december gelijk gebleven aan het niveau in november. Dat blijkt uit vandaag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De inflatie bedroeg vorige maand 1,9 procent op jaarbasis, evenals in november. Autobrandstoffen hadden in december een drukkend effect op de inflatie van 0,1 procentpunt. Benzine, diesel en autogas waren bijna 12 procent duurder dan een jaar eerder. In november was dit verschil op jaarbasis nog 15 procent.

Duurdere voedingsmiddelen zorgden in december juist voor een verhoging van de inflatie met bijna 0,1 procentpunt. Per saldo bleef de inflatie in december gelijk aan die van november, aldus het CBS.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode was de inflatie in Nederland in december 1,6 procent, dat is 0,2 procentpunt lager dan in november. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone vorige maand 3,1 procent.
Over geheel 2007 kwam de inflatie uit op 1,6 procent in vergelijking met 1,1 procent in het voorgaande jaar. De inflatie was in 2006 het laagst sinds 1989.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.