Home

Achtergrond 190 x bekeken

Inflatie eurolanden verder opgelopen

De inflatie in landen met de euro is in januari opgelopen tot een nieuw record. De prijzen zijn er nu gemiddeld 3,2 procent hoger dan een jaar geleden: het hoogste percentage sinds de invoering van de euro.

Europees statistisch bureau Eurostat heeft dat vandaag gemeld in een eerste raming over januari. De prijzen lopen sinds het najaar snel op. Voorgaande maand bedroeg de inflatie nog 3,1 procent; in augustus zelfs amper 1,7 procent.

De inflatie in januari ligt ver boven het doel van de Europese Centrale Bank (ECB). De instelling in Frankfurt streeft naar een inflatie net onder de 2 procent. De bank heeft tot dusver echter niet de rente verhoogd, omdat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn en om de economische groei niet verder te vertragen.

Bekend is dat de prijzen momenteel oplopen door duurdere landbouwproducten en brandstoffen. Grondstoffen als graan en melk zijn schaarser door grote vraag, onder meer uit China.

Nederlanders merken nog weinig van de gestegen inflatie, mede door de prijzenslag in supermarkten: in december had ons land zelfs de laagste inflatie van alle 27 EU-landen: 1,6 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.