Home

Achtergrond 8 reacties

Inderdaad breuk Danish Crown en leveranciers

De plannen van een groot aantal leveranciers om de relatie met Danish Crown te verbreken beginnen concreet vorm aan te nemen.

De iniatiefnemers die eerder deze maand het Deense vleesconcern een ultimatum stelden zijn in druk overleg om hun dreigement gestand te doen.

Dat betekent dat de bedoelde leveranciers per 1 april, de einddatum van het ultimatum, uit het concern treden om de vleesvarkens via alternatieve kanalen af te zetten. "En als Danish Crown niet gelooft dat het om forse volumes gaat dan zullen ze nog een verrassing krijgen," zegt initiatiefnemer Bernhardt Mortensen.

Hij kreeg op 9 januari steun van honderd collega’s die samen twee miljoen dieren produceren. Dat aantal kan nog flink oplopen, want de plannen voor de opzet van alternatieve afzetkanalen worden gecoördineerd.

Dit gebeurt met een al draaiend initiatief van een bestaande Deense producentenvereniging met de naam B2B Bonus waarvan de leden een jaarlijks volume hebben van 1 miljoen vleesvarkens.

Reden voor het ultimatum dat op 9 januari via varkenshoudersvakbond Danske Svineproducenter aan Danish Crown werd gesteld is de onvrede over de rampzalig lage vleesprijs van dit moment in het algemeen en van Danish Crown in het bijzonder.

Het concern betaalt namelijk nog aanzienlijk minder dan de verwerkende industrie in de rest van de EU. De concernleiding van de Europese marktleider weigerde op een eerder deze week speciaal belegde crisisvergadering eerder op het ultimatum in te gaan.
De enige toezegging was dat de vleesprijs zal worden verhoogd zodra de markt daarvoor aanleiding geeft.

Het bestuur van het concern toont zich inmiddels wel bezorgd. "Twee miljoen varkens is een heleboel en dat betekent zonder twijfel dat we slachterijen moeten sluiten," zegt bestuursvoorzitter Niels Mikkelsen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerritje

  dan kan de vion weer bij kopen op de centen van de boer

 • no-profile-image

  boertje

  Nu hopen dat vion ook wakker wordt. groot is niet alleen heersen.

 • no-profile-image

  jozef

  kijk eerst eens naar de macht van de retailers, daar zit de pijn. wij als producent kunnen wel een slachterij droogleggen maar dan koopt de retailer wel bij een ander. gevolg slachterij naar de bliksem.... heb je dan wat je wilt??

 • no-profile-image

  jozef

  @ samen , sterk. da's pas spierballentaal van jou.... nee ik werk niet bij vion, en al mn varkens gaan naar onze oosterburen. maar wat jij zegt krijg je nooit voor elkaar. jij bent net zo naief als die ddb leden... die denken ook dat ze ooit op 1 lijn komen.
  Zorg maar dat je de zaakjes technisch op orde hebt, dan is er nog wel wat te verdienen lijkt me.

 • no-profile-image

  Samen

  Ondernemer heeft helemaal gelijk. Jammer dat Jozef dat niet ziet, hij zal wel bij vion werken. Een producentenvereniging kunnen we zelf oprichten, dan hebben we meteen iets van onze macht terug. Voordat je iets kunt regelen bij de retailers ben je al jaaaaaaaaaren verder en die tijd hebben we niet en bij retail kun je geen zaken doen zoals scherp inkopen van voer, ki en verkopen van mest. Varkenshouders sluit je aan bij de eerste beste producentenvereniging die er komt. Boeren hebben macht, het is slechts een kwestie van oraniseren !!

 • no-profile-image

  ondernemer

  Moeten we hier ook doen. Wie neemt het initiatief? M.a.w. Wie laat zien dat hij echt onafhankelijk ondernemer is?Als we als boeren/leveranciers echt marktmacht willen verwerven zullen we ons moeten verenigen in producenten verenigingen.
  Gezamenlijk onze producten aanbieden en aan de hoogste bieder verkopen
  Dan krijg je pas een sterke sector..want dan zal de verwerker die het best presteert ook de hoogste prijs betalen!
  Dat is anders dan nu...want nu presteert de VION slecht en anderen stellen hun prijs vast aan de hand van de notering van de VION. (en die is bewust te laag)

 • no-profile-image

  koen

  mannen, hier een reactie uit belgie,volgens mij is het geen oplossing om actie te voeren tov vion,danish crown ! De enige oplossing om uit deze crisis/impasse te geraken ligt bij jullie zelf ! Ik denk dat er momenteel 2% teveel vlees geproduceerd wordt ! Moest iedereen nu eens 5%minder produceren, dan zouden we meer vraag dan aanbod krijgen ! Bekijk eens de oliemarkt, der is nog altijd evenveel olie maar er is een OVEREENKOMST dat iedereen x% minder produceerd en zo kunnen ze allemaal nen boterham verdienen ! Maar, ik denk dat er niets moeilijker is dan varkensproducenten te laten aan hetzelfde touw te trekken !

 • no-profile-image

  bert

  tot 1 april. is dat een grap?
  eind volgende week met de prijs omhoog zullen ze bedoelen. dombo's

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.