Home

Achtergrond 1 reactie

Ieren tekenen massaal in voor zoogkoeiensteun

Meer dan 24.000 Ierse boeren hebben een aanvraag ingediend voor het nieuwe zoogkoeien welzijnsschema in hun land.

In totaal zijn al meer dan 600.000 koeien geregistreerd voor de subsidie van 80 euro per jaar voor de komende vijf jaar.

Het Suckler Cow Welfare Scheme is daarmee veruit de populairste subsidieregeling van de vele die het ministerie voor landbouw in Dublin de laatste jaren heeft gelanceerd. De afgelopen weken zijn er bij het departement meer dan 2.000 aanvragen per dag binnengekomen.

Omdat de inschrijving nog tot 31 maart open staat, wordt verwacht dat het aantal geregistreerde koeien boven de 800.000 uitkomt.
Het lijkt erop dat vooral veehouders met een wat groter bedrijf belangstelling tonen.

Eerder heeft minister van landbouw Mary Coughlan laten weten dat de financiering voor de regeling voor vijf jaar is verzekerd, ongeacht het aantal aanvragen.

Dat neemt de vrees weg dat de inschrijving voortijdig wordt gestopt zoals ook met andere Ierse regelingen is gebeurd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Grensboerke

    In dit geval heeft de Ierse overheid een voorbeeld functie. Dit is namelijk een regeling waar veel veehouders aan kunnen deelnemen en niet zoals in ons bureaucratische landje waar door regel op regel en uitzondering op uitzondering bijna niemand meer deelneemt aan welke subsidieregeling dan ook. In Ierland zullen de overhead-kosten ook wel wat lager zijn dan hier en zodoende blijft een regeling ook langer in stand.
    De nederlandse overheid zou op een gelijkaardige manier de weidegang kunnen stimuleren, maar helaas de nederlandse overheid is en blijft "veel gezeur en weinig daadkracht".

Of registreer je om te kunnen reageren.