Home

Achtergrond 165 x bekeken

Hypotheekcrisis raakt zakenbankieren Rabobank

De invloed van de Amerikaanse subprime crisis - die een internationale kredietcrisis veroorzaakte - op Rabobank is beperkt, maar raakt wel het resultaat van de divisie zakenbankieren.

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de coöperatieve bank zei dit vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

De "sterke verbetering'' van de resultaten van de lokale Rabobanken compenseren dit effect echter, zo stelt Heemskerk. De lokale filialen zagen de resultaten toenemen door kostenbesparingen.

Dit jaar zal de hypotheekcrisis volgens de topman nog altijd haar sporen trekken. De grote verliezen die enkele grote Amerikaanse en Europese financiële instellingen moeten nemen, zullen volgens Heemskerk leiden tot een beperkte groei van het eigen vermogen bij deze bedrijven. Daardoor ontstaat uiteindelijk druk op de uitbreiding van kredietverleningen. Volgens de Rabo-baas zal het effect in Nederland beperkt zijn, door de sterke positie van de Nederlandse economie.

De topman zei verder dat de ontwikkeling van de nettowinst van Rabobank over het afgelopen jaar aansluit bij de langetermijndoelstelling van een groei van minimaal 12 procent. Rabobank zag het marktaandeel in zowel de hypotheekmarkt als de spaarmarkt stijgen, wat mogelijk was door de groei van de kredietverlening en spaargelden in Nederland.

Verder stelt de bank dat de solvabiliteitsratio naar verwachting uitkomt boven het "zeer sterke, gewenste'' niveau van 10 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.