Home

Achtergrond 173 x bekeken

Huizinga overtuigt Kamer met aanvalsplan

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) moet onmiddellijk beginnen met een plan van aanpak voor de bedreigde ov-chipkaart.

Met de toezegging van een aanvalsplan heeft staatsecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) gisteren de steun van de Tweede Kamer gewonnen in het debat over de problemen rond de ov-chipkaart.

Alle fracties, waaronder uiteindelijk zelfs de SP, steunden Huizinga. De SP had vooraf met een motie van wantrouwen gedreigd. De bewindsvrouw van de ChristenUnie beloofde op zo kort mogelijke termijn de financiële gevolgen van de plannen in kaart te brengen. Zij ontwikkelt daarnaast samen met de vervoersbedrijven en regionale bestuurders een noodscenario voor het geval dat de chipkaart definitief wordt gekraakt. Volgens wetenschappers is dat laatste slechts een kwestie van enkele maanden.

Voor GroenLinkser Wijnand Duyvendak, die in het debat Huizinga had gewaarschuwd dat zij op de wip zat, waren die toezeggingen voldoende. De coalitiepartijen namen de dreiging van een harde SP-motie tegen Huizinga zo serieus dat hun fractieleden opdracht hadden gekregen in de Kamer te blijven, voor het geval dat zo'n motie in stemming zou komen.

Zover kwam het echter niet. Emile Roemer van de SP liet zijn motie van wantrouwen achterwege omdat hij Huizinga "op z'n minst de kans wil geven'' om een oplossing te vinden voor de problemen. "Het gaat om de ov-chipkaart'', aldus Roemer.

Huizinga komt uiterlijk eind februari met een eerste plan, waarin ook het noodscenario is opgenomen dat rekening houdt met een volledige kraak van de chipkaart. Tegen die tijd moet ook TNO een door kaartproducent TLS aangevraagd onderzoek hebben afgerond naar de veiligheid van de kaart. Een buitenlands instituut met minimaal dezelfde status als TNO gaat de onderzoeksresultaten controleren.

Daarna moet er een uitgebreider plan komen voor een veilige invoering van de ov-chipkaart. Volgens Huizinga is het van groot belang dat de reiziger weer vertrouwen krijgt in de kaart, die de strippenkaart en het treinkaartje moet vervangen. Het is de bedoeling dat dat volgend jaar gebeurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.