Home

Achtergrond 181 x bekeken

Huidige glasgroenterassen nog niet optimaal

De huidige technologische ontwikkelingen zoals belichte teelt, gesloten kassen en de schaalvergroting gaan zo snel dat de huidige glasgroenterassen hier nog niet optimaal op zijn afgestemd.

Dat zegt Eric Egberts, salesmanager bij zaadbedrijf De Ruiter Seeds. De zaadhuizen werken hier wel hard aan. In het veredelingsprogramma voor glasgroentegewassen wordt het vanwege de schaalvergroting volgens De Ruiter Seeds bijvoorbeeld nóg belangrijker dat gewassen stabiele en goed voorspelbare producties geven, omdat de risico’s voor telers met grote glastuinbouwbedrijven steeds groter worden.

Ook wordt de factor arbeid als percentage van de totale kosten steeds belangrijker en daarom zullen telers steeds meer voor arbeidsvriendelijke rassen gaan kiezen. De arbeid zal op grote bedrijven generieker moeten worden. "Er wordt steeds meer gewerkt met onervaren flexibele arbeidskrachten. Het gewas moet daarom simpel zijn om in te werken." Bovendien moeten de arbeidskosten van het gewaswerk omlaag om zo de concurrentie met lage lonen landen aan te kunnen.

De toename van belichte teelten vergt rassen die kunstlicht in productie om kunnen zetten. Hiervoor is speciale veredeling en selectie nodig. Verder is het zo dat rassen die in gesloten kassen staan bij hogere CO2-concentraties geteeld kunnen worden. Egberts voorspelt dat steeds meer groentegewassen geënt gaan worden, omdat een onderstam de mogelijkheid geeft tot meer resistenties en groeikracht. Zo kunnen rassen met unieke eigenschappen eerder worden geteeld. Echter, de opkomst van steeds nieuwe ziekten en de daardoor toenemende vraag naar meer resistenties maken de complexiteit van veredelen steeds groter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.