Home

Achtergrond 4 reacties

'Honderden miljoenen extra nodig voor landschap'

De overheid moet de komende jaren honderden miljoenen euro's extra investeren in herstel en versterking van het landschap.

Dat stelt het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Het budget voor de nationale landschappen, nu 20 miljoen euro per jaar, moet volgens het MNP met 180 miljoen euro omhoog om alle beleidsvoornemens om te kunnen zetten in daden. Voor agrarisch landschapsbeheer is jaarlijks 20 miljoen euro extra nodig.

"Huizen, bedrijven, wegen maar ook kassen en megastallen bedreigen het typisch Nederlands boerenlandschap'', aldus het MNP. Volgens de wetenschappers is het belangrijk dat het rijk en de provincies duidelijk vastleggen wat ze willen met het landschap.

Dit jaar komt er een nieuwe wet op de ruimtelijke ordening en krijgen gemeenten meer beleidsvrijheid op dit terrein. Milieuorganisaties waarschuwen al langer voor het risico dat het landschap verder verrommelt, met meer wegen, woonwijken en bedrijventerreinen en minder natuur en agrarisch landschap.

Het MNP ziet dat gevaar ook. "Tot nu toe maken provincies weinig aanstalten om regels te maken voor wat wel en wat niet mag'', zegt Rienk Kuiper, programmaleider ruimte bij het MNP en een van de auteurs van het rapport.

Volgens de MNP-onderzoekers kan een deel van de noodzakelijke extra miljoenen uit Europese subidies komen. De gemeenten, provincies en het rijk zullen echter ook met meer geld over de brug moeten komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Ze willen van alles, maar het mag geen geld kosten! En de regels indammen is voor een ambtenaar een te moeilijke opgave. Dus: dit komt niet goed!!!!!!

 • no-profile-image

  Henk en Cobie Tissingh

  Geef nu eindelijk eens duidelijk aan wat jullie voor ogen hebben met het platteland, er is al zoveel verdwenen , veel boeren zijn gestopt, vanwege de hardwerkende en weinig verdienende instelling,bedrijvenen en middenstand zijn ook al uit de dorpen verjaagd.De boeren horen op het platteland,maar als de verdiensten zo klein worden stoppen ze er allemaal mee. EN DAN?

 • no-profile-image

  gert

  ze willen weer terug naar de tijd van ot en sien,deze beleidsmakers leven op een rose wolk,maar deze beleidsmakers willen zelf wel de gemakken van deze tijd houden

 • no-profile-image

  gert

  de natuurorganisaties laten zelf veel natuur verrommelen en verdoen hun tijd met overmatig vergaderen.Boeren die aan natuurbeheer doen ,worden gekort op dat beetje subsidie waar ze recht op hebben en haken af.zo is de chaos compleet.

Of registreer je om te kunnen reageren.