Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Hoge inflatie eurozone is tijdelijk'

De hoge inflatie in landen met de euro is slechts tijdelijk, verwacht gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank van België.

"Een hobbel, geen evolutie naar een nieuw hoger plateau'', zei hij zaterdag.

De inflatie in eurolanden is sinds de herfst omhoog geschoten naar 3,1 procent: veel hoger dan de hooguit 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. "Tijdens de tweede helft van het jaar zien we de druk op de prijzen afnemen. En volgend jaar zouden we opnieuw beneden de 2 procent moeten belanden. Dat is tenminste het basisscenario van de ECB. Zekerheid hebben we uiteraard niet'', zei de centrale bankier zaterdag in de Vlaamse krant De Standaard.

Nederlanders merken overigens nog weinig van de sterk gestegen levensduurte. Nederland had in december de laagste inflatie van 27 EU-landen. De prijzen zijn hier slechts 1,6 procent hoger dan een jaar geleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.